Israel ska öka stöd till Gaza – efter Bidens kritik

Publicerad 2024-04-05

Israel meddelar att de kommer öppna gränsövergången Erez för att släppa in nödhjälp till Gaza.

Beskedet kommer kort efter Bidens varning om framtida stöd till Israel kan påverkas av hur de hanterar ”den oacceptabla humanitära situationen” i Gaza.

Följ ämnen
Israel

Israel ska vidta åtgärder för att tillfälligt öka den humanitära hjälpen till civila i Gaza, rapporterar den israeliska tidningen Haaretz och hänvisar till ett uttalande från landets krigskabinett.

USA:s president Joe Biden uttryckte redan under tisdagen att han var ”rasande och förkrossad” över situationen i Gaza.

– Detta är en av de främsta anledningarna till att utdelning av humanitär nödhjälp i Gaza varit så svår – Israel har inte gjort tillräckligt för att skydda biståndsarbetare som försöker leverera hjälp som civila så desperat behöver, sa Biden.

Senare tog Biden upp attacken direkt med Natanyahu i ett telefonsamtal, meddelar Vita huset. Efter samtalet kom Israel besked om att tillåta det humanitära biståndet genom hamnen i Ashdod och gränsövergången vid Erez.

Israel meddelar också att utöka biståndet från Jordanien genom Kerem Shalom, en gränsövergång i söder.

Försiktigt positiv

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu

Enligt Israels krigskabinettets uttalande ska hjälpen ”förhindra en humanitär kris”. Kabinettet säger att hjälpen är avgörande för att Israel ska kunna fortsätta och uppnå sina syften med kriget.

Exakt hur hjälpsändningarna ska gå till är ännu oklart. Behovet av hjälp på Gazaremsan beskrivs som enormt och i FN är man försiktigt positiv efter Israels besked.

– Det är goda nyheter förstås, men vi får se hur det implementeras. Vi behöver en humanitär vapenvila och ett massivt inflöde av hjälp, säger Stephane Dujarric, talesperson för generalsekreterare Guterres.

Följ ämnen i artikeln