Toves familj om domen: ”Förvånade och besvikna”

Publicerad 2023-10-25

Maja Hellman, 19, friades för mordet på Tove i hovrätten.

Samtidigt får Johanna Jansson, 20, sänkt straff.

– Jag känner mig chockad och besviken. Jag tycker att rättssystemet i Sverige är ett skämt, säger en nära vän till Tove.

Tove mördades för ett år sedan i Vetlanda. Hon blev bara 21 år gammal.

Innan hennes liv togs ifrån henne jobbade hon som lärare på en skola i Vetlanda. Hon spelade fotboll och tränade mycket, och bodde tillsammans med sin pojkvän.

För hennes vänner och familj har det varit ett år fyllt av saknad, oro och sorg.

Att Maja Hellman, 19, frias för mordet, och att Johanna Jansson, 20, fått sitt straff sänkt väcker starka känslor hos Toves närstående.

– Det känns som ett hån mot Toves anhöriga och nära vänner. Det känns inte okej att en så här allvarlig händelse inte ska få större konsekvenser, säger en nära vän till Tove.

”Borde ge ett längre fängelsestraff”

Toves familjs målsägarbiträde Uno Karlsson, som för familjens talan, säger att domen inte lämnar någon oberörd. Han säger också att det enda de är till freds med är att någon hålls ansvarig för att ha mördat Tove.

– Vi är både förvånade och besvikna på längden på straffen gällande den äldre kvinnan. De brott hon begått borde ge ett längre fängelsestraff, säger familjens målsägandebiträde Uno Karlsson.

Samtidigt menar de att Tove var en ung och vältränad idrottstjej, som kunde gjort mer motstånd om det bara var en person involverad i mordet.

– Hade det bara varit en person hade det funnits avvärjningsskador på den äldre kvinnan. Vår bedömning är att det är som den äldre kvinnan säger, Tove kunde inte göra motstånd, säger Uno Karlsson.

Tove.

Insåg att hon inte skulle dömas för mord

Även Toves pojkväns målsägandebiträde Andreas Hannah, är missnöjd med domen. Han anser att även Maja Hellman borde dömas för mordet.

– Vi menar att det föreligger starka omständigheter som gör att hon faktiskt varit med på dödandet av Tove varför även hon borde ha döms för mord, säger Andreas Hannah.

Han menar att domen mot Maja dock var väntad, med tanke på att hovrätten hävde hennes häktning efter att huvudförhandlingarna i Göta hovrätt var klara.

– Däremot är det oerhört försvårande att hon inte berättat om den döda kroppen om hon inte deltagit i mordet som hon påstår, säger Andreas Hannah.

Även Toves familj menar att de förstod att hon inte skulle dömas för mordet.

– När hon släpptes efter rättegången insåg vi naturligtvis att hon inte skulle dömas för mordet, säger familjens målsägandebiträde Uno Karlsson.

Domaren Andrea Erliden, rättens ordförande Niklas Rundberg och protokollförare Linnea Hedlund.

”Oavsett straff kommer Tove aldrig hem igen”

Att Johanna Jansson döms för mordet menar Andreas Hannah är samma slutsats som han och pojkvännen dragit. Dock anser han att hon skulle dömts till livstidsfängelse.

– Vi menar att det föreligger starka omständigheter i målet som gör att hovrätten kunde dömt 20-åringen till lagens strängaste straff. Där gör vi olika bedömningar, säger Andreas Hannah och tillägger:

– Men oavsett straff kommer Tove aldrig hem igen.

Om hovrättsdomen kommer att överklagas har Toves familj inte beslutat om än.

– Vi har inte diskutera överklagan och ska analysera domen, säger Uno Karlsson.