160 döda i översvämningar i Kinshasa

TT-AFP

Publicerad 2022-12-17

Kinshasabor försöker röja upp efter översvämningarna som drabbats staden och som enligt FN-organet OCHA krävt 160 människors liv. Arkivbild.

Mer än 160 personer har dött i de svåra översvämningarna efter ett ihållande regn i Kongo-Kinshasa enligt en uppskattning från FN:s organ för samordning av humanitära insatser (OCHA) som hänvisar till lokala myndigheter.

Speciellt drabbad är huvudstaden Kinshasas centrala delar där huvudgatorna låg under vatten i flera timmar.

OCHA skiver i ett uttalande att myndigheter i Kongo-Kinshasa den 16 december uppgivit att minst 169 personer omkommit i översvämningarna och att omkring 30 personer vårdas med skador. Minst 280 hus ska ha förstörts av vattenmassorna.

Områdena Mont-Ngafula and Ngaliema i de västra delarna av huvudstaden ska ha varit extra utsatta för översvämningarna. Enligt OCHA är 38 000 människor i de områdena drabbade.

En tre dagar lång landssorg inleddes i Kongo-Kinshasa på onsdagen.

Omkring 15 miljoner människor tros bo i huvudstaden, även om det inte finns något bekräftat invånarantal. Kinshasa ligger vid Kongofloden som kan svämma över, men än större är problemen med dålig dränering samt bostäder som byggts på lös grund utefter bergssluttningar runt staden.