Inget beslut om "chat control" i EU

Wiktor Nummelin/TT

Publicerad 2024-06-20

EU:s inrikeskommissionär Ylva Johansson ligger bakom förslaget för att bekämpa övergreppsmaterial på nätet. Arkivbild.

Oenigheten i EU kvarstår om förslaget mot övergreppsmaterial på nätet. Frågan plockades bort i sista stund från torsdagens ambassadörsmöte i Bryssel.

EU-kommissionens så kallade CSAM-förslag har varit en het potatis ända sedan inrikeskommissionären Ylva Johansson lade fram det i maj 2022.

Hon ser det som nödvändigt för att få nätjättarna att agera mot spridningen av filmer och bilder där barn utsätts för sexuella övergrepp – förkortat CSAM på engelska. Kritikerna kallar förslaget för en ”chat control” och anser att delar av åtgärderna är alltför drastiska och hotar både integritet och yttrandefrihet.

Ingen majoritet

EU-länderna har också haft vitt skilda åsikter om förslaget vilket lett till att behandlingen dragit ut på tiden.

Inte heller kring det kompromissförslag som tagits fram av vårens ordförandeland Belgien finns ännu någon enighet.

Belgarna hade hoppats på en uppgörelse på ambassadörsnivå under torsdagen, men plockade i stället bort CSAM-punkten från dagordningen alldeles inför mötet.

”De sista timmarna blev det klart att en nödvändig kvalificerad majoritet inte skulle kunna nås. Ordförandeskapet beslutade därför att dra tillbaka frågan från dagens agenda och fortsätta konsultationerna i en lugn atmosfär”, meddelar en källa i ordförandeskapet.

Fortsätter i höst?

När förslaget kan tas upp på nytt är oklart. Belgien har bara en dryg vecka kvar på sitt ordförandeskap i EU:s ministerråd – och har redan en fullspäckad agenda med andra frågor som ambassadörerna måste hantera.

Sverige tillhör de länder som var villiga att stöda kompromissen redan på torsdagen. Fortfarande återstår dock mycket innan förslaget kan bli verklighet.

Om och när medlemsstaterna är överens måste även kompromissförhandlingar hållas med EU-parlamentet, som enades om sin syn på förslaget redan i vintras.

Parlamentet vill emellertid se en omfattande omskrivning av förslaget, vilket gör att förhandlingarna sannolikt drar ut på tiden – om de över huvud taget går att få i mål.