Uppgifter: Stor insats mot ”Jordgubbens” verksamheter

Marknadsför jordgubbar som svenska – kommer från Belgien

Publicerad 2024-06-13

Arkivbild. Polisen bekräftar att man har en myndighetsgemensam insats på flera platser i landet.

Polisen har en riktad insats mot nätverket kring gängledaren Ismail ”Jordgubben” Abdo, enligt uppgifter.

Tillslag sker på flera delar i landet.

– Vi genomför den här typen av inspektioner av arbetsplatser i hela landet, säger Gabriel Henning, presstalesperson för polisen i Bergslagen.

Just nu pågår en riktad insats mot flera verksamheter som kopplas till kriminella nätverk i Sverige. Bland annat har polisen slagit till mot Ismail ”Jordgubben” Abdos verksamheter och närmaste män på flera platser i Sverige, enligt Aftonbladets uppgifter.

På torsdagen har polisen slagit till mot företag i Örebro som tros en koppling till gängledaren. Även kommunen och Kronofogden ska ha deltagit i insatsen.

Det handlar bland annat om verksamheter som säljer jordgubbar. Kommunen misstänker att jordgubbarna kommer från Belgien, men marknadsförts som svenska, enligt källor.

Polisen bekräftar att man har en pågående, myndighetsgemensam insats just nu mot olika arbetsplatser i hela landet. Gabriel Henning från polisen säger att de inte kan gå in på mer detaljer i nuläget.

– Man inspekterar arbetsplatser i hela landet, bland annat i vår region. Men det är ingen fara för allmänheten, säger han.

Kopplingar till flera verksamheter

Ismail Abdo har kopplingar till flera verksamheter i Sverige. Aftonbladet har tidigare skrivit om hur en 25-åring, som står nära Ismail Abdo, är verklig huvudman för ett mindre Uppsalaföretag som sysslar med torghandel av frukt och bär.

Företaget gjorde förra året en vinst före skatt på drygt 2,6 miljoner kronor. 25-åringen intygade själv att resultaträkningen och balansräkningen hade fastställts på bolagsstämman, eftersom bolaget inte har någon revisor.

Den personen är också inblandad i ett detaljhandelsföretag i Borlänge.

Ismail ”Jordgubben” Abdo.

Gängtopp gripen

Förutom att polisen slår till mot verksamheter som kopplas till gängmannen har det även gjorts gripanden, enligt Aftonbladets uppgifter.

Tidigare i veckan ska en man i 60-årsåldern ha gripits i Stockholmsområdet. Mannen själv har figurerat inom nätverksmiljön i många år, och tros ha haft en uppsatt roll. Han har nära kopplingar till en gängledare i Hagsätranätverket, något som framkommer i flera offentliga handlingar.

Men polisen misstänker att mannen även har jobbat med Ismail Abdo.

Under torsdagen ska det även ha gjorts flera gripanden kopplade till Ismail Abdo, enligt uppgifter.

Nyligen åtalades en åklagare som är kusin till honom, misstänkt för att ha röjt uppgifter om ett gängmord.

Greps i Turkiet

Ismail Abdo har pekats ut som ledare åt det kriminella nätverket Rumba. Under de senaste åren har han befunnit sig utomlands och främst i Turkiet.

Han greps nyligen i Turkiet, men släpptes lika snabbt efter att han betalat borgen. Det är oklart var han nu befinner sig.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln