Fritzon: "Är ingen dans på Tiktok"

Anja Haglund/TT

Publicerad 2024-05-21

Socialdemokraternas toppkandidat till valet i EU-parlamentet, Heléne Fritzon.

Socialdemokraterna vill göra EU-valet till en fråga om svenska folkets trygghet och säkerhet.

Partiets toppkandidat varnar för en ytterhöger som hon anser både vill splittra Europa och riva upp viktiga klimatbeslut.

– Det är det här som står på spel, säger Heléne Fritzon.

Socialdemokraterna framhåller valet till Europaparlamentet den 9 juni som ett ”ödesval”.

– Vi har krig och kris i Europa. Nu gäller det att vi fortsätter att hålla i stödet till Ukraina och ser till att Putin ställs till ansvar, säger Heléne Fritzon.

Hon är partiets toppnamn och har redan suttit i Europaparlamentet i fem år. Innan dess var hon migrationsminister i Stefan Löfvens regering.

Inför årets val vill S mobilisera väljare genom att varna för ett nytt Tidösamarbete på EU-nivå. Det vill säga att den traditionella högern EPP, där M och KD ingår, ska vända sig till SD:s grupp ECR.

Splittrat Europa

Heléne Fritzons farhåga är ett splittrat Europa som inte längre lyckas stå enade i stödet till Ukraina.

– Jag tycker att det är väldigt tydligt att det är de högerextrema grupperingarna som hela tiden ifrågasätter stödet till Ukraina på olika sätt, säger hon.

Själv känner hon sig säker på att det finns en stabil pro-ukrainsk majoritet i den egna gruppen S&D, som samlar allt från tyska och spanska till bulgariska och rumänska ledamöter.

– Vi har inte haft någon avvikande mening när det gäller stödet till Ukraina.

S förslag är bland annat att använda överblivna medel i EU-budgeten för att köpa vapen till Ukraina, och att ta avkastningen på ryska frysta tillgångar. Ingen av frågorna kan dock Europaparlamentet initiera eller ensamt avgöra.

– Vi har lagt förslagen på bordet och sagt att här har vi en beredskap för att visa att vi är beredda att göra mer, säger Fritzon.

”Fullständigt obegripligt”

Inför EU-valet har S för första gången pekat ut enbart SD som sin främsta rival.

Men medan SD satsar hårt på förslag om att skärpa migrationen, betonar Fritzon att EU precis lyckats enas om en ny asylpakt.

– Den tog nio år att slutföra. Det är fullständigt obegripligt att SD inte förstått att vi har ett beslut på EU-nivå om en migrationspakt, som faktiskt som den är formulerad nu för svensk del innebär att vi kommer ta emot en mindre andel.

Någon formell överenskommelse om att Sverige ska ta emot färre finns dock inte, utan det är vad S anser.

Ingen Tiktok-dans

Trots Heléne Fritzons långa erfarenhet vet nästan en av tre svenskar inte vem hon är, enligt en opinionsundersökning i SvD.

Är det ett problem att du är så lite känd?

– Jag vet ju att det här inte är någon kändistävling, det här är ingen Mello, det här är ingen dans på Tiktok, utan det är hårt politiskt arbete. Och det tror jag faktiskt att många skulle säga om mig, att jag är en hårt arbetande gråsosse.

Socialdemokraterna har hittills backat i alla EU-val och landade senast på 23,5 procent.