Macrons varning: Vårt Europa kan dö

Wiktor Nummelin/TT

Publicerad 2024-04-25

Frankrikes president Emmanuel Macron talar om Europas framtid på Sorbonneuniversitetet i Paris.

Det är nu eller aldrig, varnar Frankrikes president Emmanuel Macron i ännu ett stort Europatal.

– Vårt Europa kan dö, hävdar Macron i Sorbonne.

Nästan sju år efter presidentens stort uppmärksammade tal på Sorbonne-universitetet i september 2017 återvänder han för att återigen ge sin bild av Europas framtid.

Och den är inte helt ljus.

– Vi måste vara klarsynta om att vårt Europa kan dö. Det hänger helt på vilka val vi gör och de valen måste vi göra nu, säger Macron.

Presidenten manar EU att reagera på de kriser som pågår runt om i världen och den konkurrens som finns från andra globala makter. Han vill se enklare regler på den inre marknaden, ett forskningsledande EU och ett Europa som ”producerar mer och producerar grönt”.

Macron varnar för att låta Ryssland vinna kriget i Ukraina och lovar bjuda in till samtal om ett ”trovärdigt europeiskt försvar” – måhända under ett franskt kärnvapenparaply.

– Den nukleära avskräckningsförmågan är central för Frankrikes försvarsstrategi. Den är därigenom också en avgörande del av försvaret av den europeiska kontinenten, anser Macron.

I det nästan två timmar långa talet avhandlar presidenten också allt från migration och bondeprotester till aborträtt och hårdare tag på nätet, som han delvis vill ha åldersgräns på.

– Vi måste ta tillbaka kontrollen över våra barns och tonåringars liv och som européer införa en åldersgräns på 15 år, inte lägre, säger Macron i Sorbonne.