Turkisk polis stoppar Pride med tårgas

Uppdaterad 2018-07-24 | Publicerad 2016-06-19

Orsaken: inträffar under ramadan och ”bedöms som osäkert”

Tårgas har avfyrats mot flera hbtq-personer som samlats för Transpride i Istanbul.

Nu stoppar polisen evenemanget och förhindrar kommande Gaypride.

Orsaken: det inträffar under fastemånaden ramadan och ”bedöms som osäkert”.

Turkisk kravallpolis har avfyrat gummikulor och tårgas mot hundratalet personer som samlats i Istanbul för Transpride.

Omkring 150 personer marscherade i pridetåget på Taskimtorget i centrala Istabul när flera hundra poliser ingrep för att stoppa evenemanget. Orsaken är att Pride äger rum under den muslimska fastemånaden ramadan och, enligt polisen själva, att ultranationalister hotat evenemanget, rapporterar BBC.

– Fotbollsfans kan samlas i det här landet när de vill. Vi planerade en fredlig aktivitet, säger Ebru Kiranci, talesperson för en hbtqi-organisation i Istanbul, till Reuters.

”Är bara en ursäkt”

Men Transpride är inte det ända hbtq-evenemanget som de turkiska myndigheterna sätter stopp för.

Gay Pride Istanbul, som arrangerats årligen sedan 2003, beskrivs som den största i den muslimska världen. I år skulle evenemanget inträffa den 26 juni – men nu förbjuds det med hänvisning av oro till säkerheten.

– Den heliga månaden ramadan är bara en ursäkt. Om du respekterar ramadam, respektera oss också. De heterosexuella tycker att det är för mycket att ge oss 2 timmar under 365 dagar, säger hon.

Attackerade demonstranter

Homosexualitet är inte olagligt i Turkiet - till skillnad från i många arabiska länder - men enligt experter är homofobi fortfarande utbrett i landet, skriver BBC.

Under lördagen attackerades Radioheads fans som samlats för att demonstrera mot en tidigare attack mot dem. Men när människorna ville protestera mot händelsen möttes även de av polisens tårgas och gummikulor.

Följ ämnen i artikeln