Späckhuggare dök upp bredvid båten

Publicerad 2015-06-22

Minst åtta stycken sågs utanför Marstrand: ”Herregud, vad häftigt!”

Snacka om oväntat besök. De fyra personerna ombord blir lyriska när späckhuggarna dyker upp alldeles intill.

– Wow, åh vad gött att se!

Flera späckhuggare sveper förbi bara meter från båten. Och allt fångades på film.

På filmen ser man tydligt hur späckhuggarna simmar bredvid, och under, båten.

Den här fantastiska händelsen lyckades Håkan Hörnberg från Hönö filma när han var ute med tre vänner under söndagseftermiddagen.

Vattnet skvätte

Ombord på båten var båtägaren Kjell Abrahamsson och hans son Isak som precis gått ur sjunde klass, Kjells bror Rolf Abrahamsson och Håkan Hörnberg. De var cirka 20 sjömil utanför kusten, mellan Marstrand och Skagen när de fick oväntat besök.

– Vi blev glada så klart när vi såg späckhuggarna. De simmade bredvid båten flera gånger och blåste upp vatten genom andningshålet så att det skvätte på oss, berättar Håkan Hörnberg.

Din fru sa att du ringde vännerna och berättade vad ni sett, hur reagerar de?

– De tycker det är roligt också och att det låter otroligt.

Marinbiologen imponerad

Späckhuggare blir vanligen åtta och en halv meter långa och väger mellan tre till fyra ton. De äter bland annat fisk, fåglar, delfiner och sälar och jagar ofta i flock. Att komma så nära, och dessutom filma, är fantastiskt enligt marinbiologen Anna Bisther. 

– De har ju haft tur! Det är det som är så gött med späckhuggare att de inte är rädda för båtar och inte skygga. Och är de på rätt humör kan man komma väldigt nära. Om de inte är på vandring för då paddlar de bara på.

Hur vanligt är det att man fångar det på film?

– Det är inte så vanligt. Jag har sett enstaka stillbilder och sen är det vanligt att man ser filmer med små fenor långt bort i horisonten. Så har de fångat späckhuggarna så nära är det jättefint.

Häftigt

Det är bara att hålla med det som de fyra vännerna skriker när de ser späckhuggarna svepa förbi precis vid båten: ”Herregud, vad häftigt!”

Följ ämnen i artikeln