Norden bakom kritiserad FN-kandidat

Publicerad 2015-10-04

Nordens ledare vill se förra danska statsministern Helle Thorning-Schmidt (S) som ny flyktingskommissionär i FN.

UNHCR:s kritik mot henne på asylområdet hindrar inte statsminister Löfven att stå bakom kandidaturen.

– Vi är överens i Norden om att nominera Helle Thorning-Schmidt som kommissionär, säger Stefan Löfven till TT:s utsände i samband med det nordiska statsministermötet i Danmark.

Under försommarens valkampanj talade Thornings dåvarande regering om tuffare asylregler. Och i december i fjol riktade just FN-organet UNHCR kritik mot Thorning-regeringen för den första åtstramningen av asylreglerna sedan tolv år tillbaka. Det handlade bland annat om en förlorad rätt till familjeåterförening under det första året i Danmark.

Ställer krav

Stefan Löfven berättar vilka krav Sverige ställer på den flyktingkommissionär som efterträder Antonio Guterres.

– Vi ska diskutera kraven med de tilltänkta kandidaterna. Men självfallet ska personen jobba ytterst för flyktingarnas bästa. Men det är också vi länder som ska se till att det finns resurser så att UNHCR kan göra sitt jobb, säger Löfven.

UNHCR har tidigare kritiserat Helle Thorning-Schmidts regering för att man skärpt asylreglerna i Danmark. Hur rimmar det med hur ni ser på den här rollen?

– Det är ju kapaciteten i positionen som flyktingkommissarie som ska avgöras. Den diskussionen får fortsätta. Men det finns flera kandidater som vill bli flyktingkommissarie. Vi får se vad processen ger, säger Löfven.

I kampen om toppjobbet finns minst två andra kända kandidater: tyske diplomaten Achim Steiner och diplomaten Filippo Grandi från Italien. När Guterres slutar vid årsskiftet vet Helle Thorning-Schmidt om det är hon som får uppdraget att hjälpa flyktingar i det mäktiga FN-organet.

– En bra bit före årsskiftet måste ett beslut fattas, säger Löfven.