Läsarna: Adjöss med den välfärden

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-01-21

Fyra av tio tror att det kommer ta flera år innan vändningen kommer

Det senaste i raden av varsel drabbade i dag 5 000 Ericsson-arbetare.

Nu är pessimismen inför framtiden grundmurad och nästan sju av tio aftonbladetläsare tror att det kommer att dröja ett år eller mer innan vändningen i ekonomin kommer.

– Risken finns att det blir en självuppfyllande profetia, säger Henry Montgomery, professor i kognitiv psykologi, vid Stockholms Universitet.

Framtidstron har stukats rejält av den ekonomiska krisen som följt på höstens turbulens i finanssektorn. Från flera år av högkonjunktur kollapsade plötsligt börsen under hösten och sedan dess har mängder av människor varslats från sina jobb.

"Botten på spiralen är total nedläggning"

Den ekonomiska utvecklingen tycks även ha påverkat flertalet av aftonbladet.se:s läsare som tror att det kommer att dröja länge innan det vänder mot ljusare tider.

– Botten på spiralen är total nedläggning. Det kommer drabba många av våra svenska storindustrier inom en 20-årsperiod. Adjöss med den välfärden! skriver KanaljenIII i en artikelkommentar.

Endast 16 procent tror att vändningen kommer redan under våren och sommaren medan hela fyrtio procent tror att det kommer att dröja flera år innan vändningen kommer.

"En självuppfyllande profetia"

– Det var tråkigt att höra. Risken finns att det blir en självuppfyllande profetia. Om man är pessimistisk sparar man pengar vilket sedan påverkar ekonomin negativt, säger Henry Montgomery.

Han ser ett klart samband mellan människors förväntningar och den ekonomiska utvecklingen.

– Det är tydligt bland annat vid inflationsförväntningar som har stor betydelse för om det verkligen blir inflation. Så inställning och förväntninging har absolut betydelse. Dessutom är ofta mätningar av hopens visdom bättre framtidsförutsägelser än experternas bedömningar. Till exempel var det få eller inga experter som förutspådde omfattningen av krisen i dag.

Obama kan påverka positivt

Men mitt i all pessimism kan det kan finnas skäl att tro att vändningen kommer ännu fortare. Och det skälet stavas Obama.

– Jag tror att han kan påverka utvecklingen. Om människor känner hopp om en ljusare framtid kommer man att agera efter det. Då kommer man våga satsa och investera mer. Men mycket hänger också på hur det går. Om det sker flera positiva händelser, helst ska det vara en serie bra händelser, så kommer människors inställning att påverkas.

Ericsson växer i kristider |
SvD
5 000 jobb bort från
Ericsson

ANNONS