– De borde få bra mat varje dag

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-04-11

Camilla Sparring.

Mattupprorets Camilla Sparring tycker att Socialdemokraternas förlag är bra – men uddlöst.

– Det är att kasta små smulor till de äldre.

Fest kan vara fläsk

– De äldres mat kostar drygt 3 000 kronor i månaden på ett servicehus. För de pengarna borde man kunna ordna bra mat varje dag.

För festmat för äldre inte behöver handla om oxfilé.

– Många gånger uppskattas fläsk med bruna bönor, eller saltstekt sill med löksås mycket mer.

Slopa kyld matlåda

Sparring blir glad när hon hör om S-förslaget om att låta de äldre slippa matlådan och få laga mat tillsammans. Det värsta hon vet är så kallad "cook and chill", när mat lagas i storhushåll och snabbt kyls ner i lådor.

– Till dem som får mat i hemmet kan man laga extra portioner i skolköken, där finns alla resurser. På servicehuset är det toppen teraputiskt om de äldre får vara med och laga mat.

Hon säger att dementa får tillbaka minnesbilder när de står och rör i grytorna, och att känslan av att vara till nytta och hjälpa till är väldigt välgörande för många.

Vin till maten

Och förslaget om vin eller nubbe till maten uppmuntrar hon å det starkaste:

–Det är konstigt att vi omyndigförklarar våra äldre. Brukade de ta en grogg till helgen när de bodde hemma så ska de få fortsätta med det på hemmet!

Matupproret går ut på att barn, äldre och sjuka ska få mat som är gjord så nära dem som möjligt. Det har samlat över 75 000 namnunderskrifter, som överlämnats till regeringen.