Löfven vill förändra smittskyddslagen

Uppdaterad 2018-07-27 | Publicerad 2012-08-01

Blev grillad på Pride av RFSL

För första gången kom Stefan Löfven, S, ut – i HBT-debatten.

I dag grillades han av RFSL om hur han står i HBT-frågor.

– I vårt samhälle har vi en massa diskrimineringar, inte minst på HBT området. Men det är 2012 nu. Vi ska inte ha någon diskriminering då, säger Stefan Löfven.

Stefan Löfven har legat lågt i HBT-frågor, tillskillnad från till exempel den tidigare socialdemokratiska partiledaren Mona Sahlin, som talar på Pride-invigningen i kväll.

Men nu bryter han tystnaden.

Grillades av RFSL

I dag deltog Stefan Löfven i en utfrågning med RFSL:s ordförande Ulrika Westerlund och Emelie Mire Åsell från RFSL Ungdom på Stockholms stadsteater.

RFSL och RFSL Ungdom grillade honom på aktuella frågor som HBT-personer brottas med.

– I vårt samhälle har vi en massa diskrimineringar, inte minst på HBT-området. Men det är 2012 nu. Vi ska inte ha någon diskriminering då, sade Stefan Löfven.

Vill se över Asyllagstiftningen

RFSL:s Ulrika Westerlund påpekade att många utländska HBT-personer som bor i Sverige utvisas till länder där de hotas av förföljelse och undrade vad Socialdemokraterna ska göra åt problemet.

Stefan Löfven svarade att han kan tänka sig att se över asyllagstiftningen.

– Vår bestämda uppfattning är att man ska få vara kvar. Om inte lagen fungerar får vi göra en uppföljning på hur lagen har fungerat, sade Stefan Löfven.

Sett en ökning av antalet smittfall

Han ville även titta på smittskyddslagen som säger att en hiv-smittad har informationsplikt att berätta för sexuella partners att man bär på viruset. Stefan Löfven tycker fortfarande att man ska meddela sin partner om man bär på viruset, men är kritisk till att det är förknippat med ett straff om man inte gör det.

– Som lagstiftningen ser ut så är den förknippat med ett straff. Vi har trott att det skulle fungera i preventivt syfte, men de senaste åren har vi sett en ökning av antalet smittfall. Det finns forskning som säger att lagen kan motverka sitt syfte och då måste vi se över lagen, säger Stefan Löfven till Aftonbladet.

Följ ämnen i artikeln