Virus sprids på Facebook – ser ut som Youtubelänk

Uppdaterad 2018-08-23 | Publicerad 2017-10-16

Ett virus sprids igen bland svenska Facebookanvändare. Det ser ut som att en kompis hittat dig i ett klipp på Youtube. Men vad du än gör – klicka inte på länken.

Så här ser viruset ut i svenska versionen.

Det verkar som att en kompis har sett dig i ett klipp på Youtube och nu vill tipsa dig om klippet. Men skenet bedrar.

Just nu sprids ett Facebookvirus bland svenska användare på det sociala nätverket. Det sprids genom autogenererade meddelanden i Facebook Messenger som ser ut att komma från vänner. Text av typen ”Är det här du?” och en emoji följt av en länk som ser ut att vara till ett Youtube-klipp.

”Kan stjäla din identitet”

Om man klickar på länken kommer man till en sida där man uppmanas fylla i sina personuppgifter – samtidigt som länken skickas vidare till dina vänner.

Viruset har i olika former cirkulerat på Facebook de senaste månaderna. I augusti skrev flera nordiska medier om liknande spridning.

– Skadan det gör är att det det hämtar information från din Facebookprofil. Det installerar ett tilläggsprogram som kan användas för att stjäla din identitet, sa it-experten Jörund Heimholt till norska Nettavisen då.

Det finns dock en lösning för de som drabbas eller är oroliga. Återställ webbläsaren och se till att byta lösenord på Facebook. Det kan också vara bra att se över sina sekretessinställningar på det sociala nätverket.

ANNONS