Elektor: Jag vägrar rösta på Trump

Publicerad 2016-12-06

En av de elektorer som förbundit sig att rösta fram den republikanske presidentkandidaten vägrar att lägga sin röst på Donald Trump.

”Jag har svurit att försvara mitt land och det kommer jag att göra”, skriver han i New York Times.

Medborgarna i USA utser inte sin president i direkta val. Presidenten väljs i stället av 538 representanter – så kallade elektorer – som utses när amerikanerna röstar i presidentvalet (mer om detta här).

Den 19 december samlas elektorerna för att rösta fram presidenten. I vanliga fall är detta en formalitet. Men inte den här gången.

När det stod klart att Hillary Clinton förlorade valet drogs genast en kampanj igång för att övertyga elektorerna om att ändra sin röst. Även om detta är tekniskt möjligt och helt lagligt framstår det som mycket osannolikt – det har endast skett ett par gånger i historien att en elektor ändrat sig. För att Clinton ska vinna, eller Trump förlora, krävs att 30 elektorer gör det.

Nytt hopp

Men de som hoppas på ett sådan scenario får nu lite hopp, då en av elektorerna går ut och säger att han vägrar lägga sin röst på Trump. Motivet är inte, skriver han, att Clinton fick 2,5 miljoner fler röster.

”Jag tycker inte att en kandidat ska diskvalificeras för att han eller hon vinner valet trots att den inte fått flest röster. Men, jag är nu ombedd att rösta på en person som varje dag visar att han inte är kvalificerad, skriver Christopher Suprun i en debattartikel i New York Times.

Han uppmanar samtidigt andra elektorer att följa hans väg.

”De elektorer som har ett samvete kan fortfarande göra rätt för sitt land... Jag tycker att republikanska elektorer borde enas bakom ett republikanskt alternativ... För 15 år sedan svor jag på att försvara mitt land och konstitutionen, mot alla fiender, inhemska och utländska. Den 19 december kommer jag att göra det igen”, avslutar Christopher Suprun.

Litade ej på väljarna

Det amerikanska elektorssystemet är samtidigt under hård diskussion i USA. Bakgrunden till systemet med elektorer som utser presidenten istället för folket är att de som skrev grundlagen helt enkelt inte litade på väljarna. USA:s grundare, med James Madison i spetsen, var oroliga för en "majoritetens tyranni", att åsikter som skulle kunna utgöra ett hot mot nationen eller mot andra medborgare skulle kunna få majoritet. Elektorerna ska garantera att presidenten som väljs har de rätta kvalifikationerna och att hen verkar i nationens intresse.