Vill åtala Bolsonaro för kuppförsök

TT-AP

Publicerad 2023-10-19

Brasiliens tidigare president Jair Bolosnaro kan åtalas för kuppförsök om en panel i landets kongress får som de vill. Arkivbild.

En panel i Brasiliens kongress anklagade på onsdagen landets förre president Jair Bolsonaro för att ha anstiftat upploppen i landet den 8 januari. Panelen rekommenderar att han ska åtalas för att ha försökt genomföra en kupp.

Det var den 8 januari som tusentals anhängare till den högernationalistiske expresidenten Jair Bolsonaro tog sig in i presidentpalatset, kongressen och högsta domstolen. De krossade fönster och möbler, förstörde konstverk och klottrade budskap som uppmanade till en militärkupp.

Vreden hos Bolsonaroanhängarna var stor över att Luiz Inacio Lula da Silva med knapp marginal vunnit presidentvalet i oktober 2022 – men våldsverkarna den 8 januari påstod att valet var riggat.

Bolsonaro har förnekat inblandning i upploppen som utspelade sig mer än en vecka efter att han själv vägrat att delta vid Lulas installation och lämnat landet och rest till Florida i USA.

Beslutet från kongresspanelen, i vilken anhängare till sittande presidenten Luiz Inacio Lula da Silva är i majoritet, är mestadels symboliskt eftersom det endast innebär en rekommendation att polis och åklagare ska utreda händelserna.

– Det är fullkomligt partiskt. Det är absurt, sade Jair Bolsonaro när han kommenterade panelens slutsatser på onsdagen.