Putin tar över Prigozjins medieimperium

Agneta Liljeqvist/TT

Publicerad 2023-07-07

Wagnerledaren Jevgenij Prigozjins medieimperium har stängts ner och hans trollfabrik tycks ha övertagits av Kreml.

– Det verkar pågå en intensiv kampanj mot Prigozjin, säger Rysslandskännaren Per Enerud.

Samtidigt som privatarmén Wagners ledare Jevgenij Prigozjin genomförde sitt upprorsförsök och hans legosoldater marscherade mot Moskva den 24 juni genomförde maskerade män en räd mot hans huvudkontor i S:t Petersburg. Männen kom från den ryska säkerhetstjänsten FSB.

– De stormade in, krossade entrédörren. Det kändes som de skulle spränga en bordell och inte en arbetsplats för patriotiska journalister, berättar en av journalisterna på Prigozjins propagandasajt Ria Fan för tidningen The Guardian.

”Våld och lögn”

Huvudkontoret var hjärtat i Prigozjins medieimperium Patriot, en mediekoncern som inbegriper såväl lokaltidningar som internetbaserade debattsajter och nyhets- och propagandasajter med en Putinlojal nationalistisk agenda.

Sedan dess har flera av Prigozjins tidningar och nyhetssajter stängts ner, bland annat inflytelserika Ria Fan. Enligt nyhetsbyrån AFP går det inte att komma in på Ria Fans sajt i Ryssland. Till The Guardian säger en av Ria Fans producenter, Andrej Karpov, att alla anställda avskedades den 30 juni.

– Chefredaktören skrev till alla att Ria Fan har stängt, berättar Karpov.

Enligt Per Enerud, Rysslandskännare och författare till en bok om rysk desinformation, har Prigozjin genom sin mediekoncern haft stort inflytande i det ryska samhället.

– Prigozjin är en oligark vars verksamhet har legat inom våld och lögn. Wagner var våldsdelen och medieimperiet var lögndelen, säger Enerud.

Smutskastningskampanj

Prigozjin och hans propagandakanaler har kunnat kritisera Putin från ett nationalistiskt högerhåll. Kritiken har bland annat handlat om att Putin borde ta i mer med hårdhandskarna, inte dalta och inte lyssna på lömska liberala rådgivare och ekonomer. Han är en av få i Ryssland som har fått benämna anfallskriget mot Ukraina för ett krig och inte ”en militär specialoperation” som är den ryska officiella benämningen. Hans aggressiva ton har fått passera så länge han inte har angripit Putins maktposition.

Men nu är det alltså andra tongångar. Kreml tycks ha tagit över Prigozjins mediekoncern och enligt Enerud pågår nu en intensiv smutskastningskampanj mot Prigozjin av den ryska staten.

– Man försöker få honom att framstå som löjlig, en mes. Man ska inte bara beröva honom hans tillgångar utan också hans anseende, säger Per Enerud.

Trollen vänder

Det finns också tecken på att myndigheterna har tagit kontroll över Internet Research Agency, IRA, en beryktad trollfabrik som sprider propaganda och desinformation, både inom och utanför Ryssland. Bland annat var IRA, enligt USA:s justitiedepartement, inblandat i påverkansförsök i det amerikanska valet 2016 då Trump valdes till president.

– IRA har länge varit ett instrument för Kremls desinformationskampanjer samtidigt som man har sagt att det inte tillhör Kreml, säger Enerud.

Nu tycks det som om de troll som tidigare berömde och stödde Prigozjin i sociala medier har vänt honom ryggen och istället svartmålar honom.