Kullgren i EU: Än så länge bra kontroll

Wiktor Nummelin/TT

Publicerad 2023-09-18

Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) på väg in till måndagens EU-möte i Bryssel.

Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) hoppas slippa en långvarig avstängning av svinpestområdet i Fagersta.

Nu informerar han kollegorna i EU.

Utbrottet av afrikansk svinpest i Sverige är ett extraämne på måndagens jordbruksministermöte i Bryssel, där Kullgren ska berätta om läget. I det ingår att redan nu mota eventuella byråkratiska hinder i grind.

– Vi behöver ha en tydlighet från EU:s sida i lägen där vi spärrar av områden, att det inte blir krångel med statsstödsregler, utan att man kan ersätta de verksamheter som drabbas. Det är inget uppenbart problem ännu, men det är bättre att förekomma en sådan diskussion än att vi hamnar i bakvatten, säger Kullgren på väg in till mötet i Bryssel.

Ministern räknar med både kunskapsmässig och ekonomisk hjälp från EU, om det skulle behövas.

– Det beror på hur långvarigt det här blir. Än så länge har vi en relativt bra kontroll på smittspridningen, men det är klart att vi ska ta del av både den kunskap som finns i övriga EU, men också de medel som eventuellt kan finnas, säger Kullgren.

I just Belgien har myndigheterna lyckats stoppa svinpesten, bland annat med hjälp av stängsel och jakt och drastiska avstängningar av områden i upp till två år.

Fast så länge hoppas inte Kullgren att det ska behöva vara stängt i Fagersta.

– Är det koncentrerat till den här kärnan, som det – peppar, peppar – fortfarande verkar vara, så kan man ju i delar av det här området se över om man till exempel kan tillåta viss form av jakt och begränsat skogsbruk och så vidare, säger ministern i Bryssel.

Följ ämnen i artikeln