Sköt kvinna i benet med kanon

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-08-30

Blodig avslutning på bröllopsfesten – allvarlig olycka på Lidingö

Det skulle bli en festlig avslutning på bröllopsfesten.

Istället exploderade kanonen och träffade en av gästerna.

Kvinnan fördes till sjukhus med helikopter – och en lårbensfraktur.

SPRÄNGD I BITAR. Salutkanonen är mer än en halvmeter lång och gjuten i ett stycke. Den är en kopia av en riktig 1600-talspjäs och precis som dessa placerad på en trälavett. Hela bakstycket sprängdes bort när den baktände.

Olyckan hände på Elfsviks gård på norra Lidingö i Stockholm sent på lördag eftermiddag. En konferensanläggning med festvåning som just idag arrangerat bröllopsfest för ett stort sällskap.

Fraktur

En av gästerna hade utan att meddela krögaren tagit med sin kanon för att skjuta salut för brudparet – men något gick fruktansvärt fel. Den mer än halvmeterlånga kanonen sprängdes och splitter kastades ut med hög fart.

– Man skulle skjuta salut men det gick inte så bra. En kvinna träffades högt upp i benet. Hon har fått en fraktur på lårbenet, men det handlar inte om någon livshotande skada, säger Bengt Norberg, driftledare vid SOS Alarm i Stockholm.

Olyckan hände vid 18-tiden på lördagskvällen. SOS valde att skicka en ambulanshelikopter för att hjälpa den skadade kvinnan till snabb läkarvård.

– Vi vet inte hur det här kunde hända, om något har hänt med laddningen eller så. Det har ju hänt olyckor med den här typen av kanon tidigare, säger Norberg.

Polisutredning

Polisen fick larm om olyckan klockan 18.11.

– Det var en gäst som blev träffad och hon är enligt de första uppgifterna ordentligt skadad, säger Björn Engström, presstalesman vid polisen i Stockholm.

Polisutredning

Det är oklart vad kanonen var laddad med eller hur den laddats. Men bilder visar att hela ovandelen av bakstycket på pjäsen är bortsprängt.

– Det är en kopia av en gammal kanon. En gjuten pjäs som är mer än en halvmeter lång, säger ett vittne.

– Den har sprängts i bitar. Det här kunde gått riktigt illa.

En salutkanon laddas aldrig med någon projektil, bara med sprängmedel. Oftast en mindre dos svartkrut, som hälls i och sedan pressas försiktigt med en liten bit papper och en träpinne. Sedan tänder man krutet med stubin och njuter av smällen.

En vanlig salutkanon kräver normalt inget tillstånd.

Olyckan i kväll kommer sannolikt att utredas av polis, men det finns hittills inga misstankar om brott.

ANNONS