Skräckberättelser om taxiskojarna

Publicerad 2014-06-08

Fel taxi kan kosta skjortan – branschens värstingar kan ta upp till tusen kronor per kilometer.

Efter Aftonbladets granskning har mängder med läsare hört av sig och berättat hur de blivit lurade av taxiskojarna.

– Resan från centrala Stockholm till Ekerö kostade lika mycket som en veckas charter till Kanarieöarna, säger Roger Hedin, 50.

Aftonbladet skrev i fredags om taxiföretag som tar skyhögt betalt för taxiresor. Och det kan skilja en förmögenhet jämfört med de etablerade bolagens priser. Dessutom är det lagligt, så länge att priset står på en liten skylt på bakre sidorutan.

Anmälningarna mot taxiskojarna ligger på hög hos Transportstyrelsen och Allmänna reklamationsnämnden och efter Aftonbladets granskning hörde mängder av läsare av sig med sina skräckberättelser om dyra resor:

– I vanliga fall kostar en resa från Centrastationen hem till mig på Ekerö max 400 kronor, när jag förra sommaren hoppade in i första bästa taxi så kostade den över 1 100 kronor, säger Anders, 45.

– Och det går ju inte att göra något, det satt en liten pytteskylt på bakrutan. Vem ser den?

Anders säger att han trodde att något hade blivit fel innan han förstod att han klivit in i ”fel” bil.

– Det är ju upplagt för att man ska bli lurad, säger han.

Ett par mil för 3 600

En annan som åkt på en nit är Roger Hedin. Efter en middag på restaurang Riche i centrala Stockholm satte han sig i en taxi för att åka hem till Ekerö.

– Den ser precis ut som Taxi Stockholms bilar och jag brukar vara noggrann att åka med etablerade taxiföretag. Men när jag kommer hem så har resan kostat över 3 600 kronor, säger Roger.

Det visade sig att han åkt med Stockholm Taxi, en liten skillnad i namn men stor skillnad i pris. Han berättar att han försökte resonera med föraren som bara hänvisade till sin chef.

– Jag vet ju att det är fri prissättning men det här är bara bluff och lurendrejeri, säger han.

– Det är surt att betala lika mycket för en taxiresa som för en veckas charter till Kanarieöarna.

Roger tycker att det är fullt att göra allt för att försöka likna de etablerade företagen och sedan ta våldsamt mycket mer betalt.

– Det borde vara kriminellt att sätta i system på det här sättet där man gör allt för att se ut som de andra företagen.

3 000 kronor mer än vanligt

Och de är inte ensamma. Läsare berättar om resor på bara några kilometer som kostat tusentals kronor och en person som hade bråttom till flyget fick betala 3 500 kronor för resan mellan Centralstationen och Arlanda.

Som flera bolag tar runt 500 kronor för.

En annan läsare skriver: ”Min rutt hem från Stureplan brukar aldrig kosta mer än 100 kronor men efter vi kört cirka 2 kvarter så kollade jag på taxametern och såg att den redan var uppe 130 kronor och insåg att jag blivit lurad”.

”Taxi från Medborgarplatsen till Gamla Stan kostade 1200kr förklarades med att det var Onsdagspriser!!! När ska politikerna stoppa dessa kriminella taxibolag?” undrar Lasse.