Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Evert, Eilert

Mora-Nisses bohag gick under klubban

Publicerad 2014-07-20

MORA. Historiskt lagda skidentusiaster kunde fynda på längden och på tvären i solskenet.

Skidlegendaren Mora-Nisses samlingar med rariteter som Joxvalla gick under klubban i hembyn Östnor.

– Riktig kuriosa, säger auktionisten Sven Hallin.

Solen brände som mjölksyra i en Vasaloppskropp och byn Östnor, strax utanför Mora, visade upp sin allra mest sommaridyliska sida.

Men bakom huvudattraktionen för dagen står en annan årstid.

En av svensk idrotts allra största namn gick bort i juni 2012 och under sina år som aktiv och ledare hann Nils ”Mora-Nisse” Karlsson inte bara samla segrar (främst mellan 1940-1950) och genom sina bragder göra sig ett namn långt utanför Sveriges gränser. Han hann också samla på sig priser och minnessaker i massor innan han somnade in 94 år gammal.

Och det var delar av hans samlingar som stod i fokus i hembyn Östnor.

Hederspris

Under ett års tid har hans döttrar Karin och Marianne tillsammans med IFK Mora och auktionisten Sven Hallin gått igenom bohaget. Allt som inte sparas hos idrottsföreningen eller familjen hade nu skidsamlarna möjlighet att lägga bud på.

– Vi är väldigt tacksamma till IF Mora som tagit hand om mycket av priserna och pokalerna, utan det hade alla saker varit helt oöverskådliga, säger dottern Karin Green.

Trots att mycket plockats undan låg det drivor av Vasalopps- och skidkuriosa på borden. Allt från vinterkepsar från OS i Cortina 1956 och hederspriser från skid-SM 1947 till riktiga rariteter som Mora-Nisses egna skidor auktionerades ut bland det övriga bohaget.

– Verkligen ett måste för den skidintresserade, det måste man säga, säger Sven Hallin.

OS-guld

Under auktionen lät han klubban gå varm och trissade priserna på allt från silverskedar till Dalahästar inför auktionsbesökarna som tagit plats på gårdens gräsmatta:

– 20 kronor!? Ja, det är en start i alla fall  – har jag 50?

Anne-Mi Liljestrand, 43, från Sundsvall la beslag på ett av de skidpar som Mora-Nisse åkt på. Om de satt under skidkungens fötter under någon av hans nio Vasaloppsvinster eller när diagonalade hem OS-guldet på femmilen i Sankt Moritz 1948 förtäljer inte historien.

– Det var just att det stod hans namn på dem som fick mig att vilja ha dem, säger Anne-Mi.

Nu åker de och de medföljande stavarna upp på hennes väg, som ett minne av Mora-Nisses skidarv och hennes egna Vasalopp.

– Det var just därför jag ville ha dem, säger Anne-Mi.

Vallan exploderade

Och så var det det där med Joxvallan.

– Pappa och Joxgubben kokade egen valla i en ladugård på gården och tydligen gick det bra för det var den han använde när han slog igenom 1943, säger dottern Karin.

Hon berättar att Joxvallan som gav fäste kring nollan och i nysnö också såldes i hennes pappas butik och att det är tomma burkar därifrån som nu auktioneras bort.

Men hon berättar också att produktionen i lagården ganska snart fick ett abrubt slut.

– Nån gång lämnades vallan kokande på plattan och då ska de ha exploderat. De satt parafin på väggar och tak så dörren gick knappt att öppna. Sen fick de inte koka där mer, säger hon.