Vill du till solen – res runt!

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2004-07-06

Meteorologen Martin Hedberg chattade med Aftonbladets läsare om vädereländet

Har du tröttnat på regn och kyla och vill ha sol? Då får du vackert resa runt och följa solen i spåren. Kan du stå ut med en och annan regnskur är Gotland ett hett tips. Där är solchanserna störst. Det tipsade meteorologen Martin Hedberg Aftonbladets läsare om vid dagens väderchatt.

Martin Hedberg säger: Hej, jag heter Martin Hedberg och är frilansmeteorolog. Jag jobbar bla på SVT jag gör prognoser till sport och expeditioner. Vår båt, SonyEricsson, vann i morse Gotland Runt i sin klass (VO60). Tillsammans med John Pohlman och andra meteorologer har vi ett väderföretag, weather.se, som gör både specialprognoser och "vanligt väder".

Du kan ställa frågor om väder, klimat, TV eller vad du nu undrar om.

   Martin Hedberg säger: Var är sommaren? -Hur vill ni att sommaren skall vara?

Åskan säger: Jaha blir det en dålig juli månad? Alltså inget strandväder?

   Martin Hedberg säger: Var bor du någonstans? Redan i morgon blir det hyfsat väder i södra Sverige. I Norrland däremot fortsäter molnen och regnet att härja.

Anneli säger: Vilken är den bästa sommaren (soligast och varmast) under den senaste tioårsperiopden?

   Martin Hedberg säger: Ojoj, Det var en svår fråga eftersom det är så olika väder på olika platser. Klassiskt är att 1998 var en het sommar, men det viktiga är ju hur man upplever det själv.

säger: Ligger det något i att man alltid försöker visa sol i slutet på veckor för att uppmuntra folk?

   Martin Hedberg säger: Hepp, Nej, vi visar vädret som det ser ut att bli. Däremot är det sant att TV4 har fler solar på sina väderkartor än vad vi har på SVT. Vädret är dock detsamma ;)

Rasmussen säger: Varför har det blivit dessa klimatförändringar, så att det t ex regnar och är sol på ett mycket märkligt sätt?

   Martin Hedberg säger: Klimatförändringarna kommer sig av att vi under de senaste 100 åren ökat mängden koldioxid och andra växthusgaser i atmosfären. Regnet är nog som vanligt, men vädermönstren förändras.

Emma säger: Hej. Min semester börjar nästa vecka och jag ska till Oxelösund. Ska jag packa bikini eller regnställ?

   Martin Hedberg säger: Regnställ. Men ta med bikinin för de korta stunder som solen visar sig.

_Gothic_ säger: Har alla tv kanaler samma informationskälla? SMHI?

   Martin Hedberg säger: Ja. Och det är lite synd. Det vore bättre om det var mer konkurrens på TV-vädret. informationen finns på privata vädertjänster.

ewa säger: Sist det åskade stod mitt hår rakt upp (inte allt såklart, men en del...så det syntes) betyder det att jag var i farozonen för att träffas av blixten?

   Martin Hedberg säger: JA. Åskmolnet genererade spänningar och du (och marken du stod) på blev positivt laddad.

Kajsa säger: Hej Martin. Hur tillförlitliga är prognoserna nuförtiden - känns inte som om de är hundraprocentiga. är det "svårt" väder just nu?

   Martin Hedberg säger: Japp, med regnskurar kan man bara ge bra prognoser ungefär en timme fram.

Nisse säger: Jag undrar om det alltid är stor skillnad mellan vädret inåt landet och utåt skärgården. Har märkt att det har spöregnat inne i Sthlm, och samtidigt är det soligt längre ut. Är solchanserna större ju längre utåt skärgården man kommer?

   Martin Hedberg säger: Ja, om sommaren är det nästan alltid bättre väder vid kusten och i skärgården. Sjöbrisen gör att molnen bildas inne över land och att det är soligt till sjöss.

ante säger: När kommer solen till norr?

   Martin Hedberg säger: I Norrland blir det hyfsat väder from torsdag. Nån regnskur, men i alla fall mycket mer sol än nu. Och högre temperaturer.

Lemmy säger: Varför regnar det så förbannat i Mellansverige samtidigt som solen envist lyser över Piteåtrakten, vecka efter vecka?

   Martin Hedberg säger: Piteå ligger bra till för solsken. När det blåser ostliga vindar så tvingas luften stiga över mellersta sverige. Då bildas moln och regn.

Niklas Jansson säger: Finns det belägg för att en kall sommar ger en kall vinter?

   Martin Hedberg säger: Nix, atmosfären har inget minne på det sättet.

Väderkvarn säger: Jag bor i Stockholm och jag undrar när vi kan se temperaturer uppe vid 25 grader?

   Martin Hedberg säger: Du kan få 20 grader på torsdag och kanske 23 grader på tisdag nästa vecka. 25 har jag inte i sikte än på en vecka :(

kajsa säger: Har Karlstad fler soltimmar än andra städer?

   Martin Hedberg säger: Karlstad har fler soltimmar än en del städer, mest är det en smart marknadsföringsgrej från Karlstads sida :) Mest sol om sommaren har man på Öland/Gotland och i Norra Norrland.

säger: Hej Martin! Vi är några som ska åka iväg på motorcykel från Malmö upp i Småland, Vetlanda, imorgon. Hur ser det ut? Ska vi ställa in? Conny

   Martin Hedberg säger: Jag skulle åka. Det blir "bra väder", rätt soligt och drygt 20 grader.

Robert säger: Tjena! Vet inte om det är ditt område, men medan många pratar om att dra ur TV och liknande när det åskar så har jag hört tvärtom, man ska låta grejerna sitta i, för annars kan blixten slå ner och strömmen ledas ut ur eluttaget in i rummet man befinner sig i. Man har ju även hört talas om blixtrar som slår ur eluttag på landet. Vad är det egentligen som gäller? Ska jag sitta och chatta med dig när det åskar utanför?

   Martin Hedberg säger: Det är sällan det händer, men om man skall välja så är det helt klart bättre att dra ur alla prylar ur väggkontakterna. Det är inte för att hindra blixten, utan för att skydda elektroniken.

Niklas Jansson säger: På vilka universitet kan man utbilda sig till meteorolog?

   Martin Hedberg säger: Stockholms och Uppsala Universitet. Det är en fyraårig utbildning varav man läser matte, fysik, data och avslutar med meteorologin.

säger: hur ser prognosen ut för juli i stockholm skärgård?

   Martin Hedberg säger: Bättre än inne över land ;) men jag har inget stort högtryck i sikte, det kommer och går en del fronter.

Niklas Jansson säger: Vad bestämmer vart ni sätter upp mätstationer i Sverige?

   Martin Hedberg säger: Att platsen är representativ för ett större område. Mätstationen skall visa ett typskt väder för den platsen. Vägverket gör tvärtom, de vill ha extrempunkter, typ halka, dimma osv.

Solbränd säger: Om man vill behålla sin solbränna från kanrieöarna var i Sverige bör man tillbringa resten av sommaren då?

   Martin Hedberg säger: Skall du ha sol varje dag så blir det till att resa runt en hel del :) Men kan du ta att det regnar nån dag och är sol ett par så skulle jag vara på Gotland.

ewa säger: Är det inte löjligt att ge prognoser över vissa månader när man faktiska bara kan förutspå ett antal dagar framåt?

   Martin Hedberg säger: Jo, därför gör jag inte månadsprognoser utan hellre detaljerade prognoser för kommande dagar. "Tyskens" prognoser ger jag inte mycket för.

jonas säger: existerar det tornados här i norden och i så fall i vilken utsträckning?

   Martin Hedberg säger: Nej inte tornados, de är för extrema för att kunna bildas här. Däremot förekommer tromber som även de kan vara farliga. De bildas bara sommartid.

drutten säger: Hej!! Undrar hur det blir nästa vecka i österlen och södra sverige, vi ska nämligen ut och campa där hade vi tänkt..

   Martin Hedberg säger: Det fortsätter att vara "varannandagsväder", med sol och regn omvartannat.

Daniel Degerlund säger: När kommer solen till Luleå? Vi som alltid ligger i topp i sol-ligan men nu bara är plats:8

   Martin Hedberg säger: Från torsdag och framåt. Från lördag ser det dessutom att bli kring 25 grader i Norrbotten !

solle säger: Är det bara inbillning, eller är det så att vädret i Sverige är stabilare (om än inte nödväntigtvis bra/bättre) på sensommaren?

   Martin Hedberg säger: Jo, då är temperaturskillanderna mellan sjö och land mindre vilket ger stabilare väder.

Niklas Jansson säger: Om du tittar i din prognos för 10dagar framåt - hur ser det ut?

   Martin Hedberg säger: Tio dagar, då ligger vi på gränsen för vad man som seriös meteorolog bör uttala sig om. Naturen är för komplex för att så långa förutsägelser.

   Martin Hedberg säger: Hej och tack för denna chatstund, det var trevligt att svara på era frågor. Vill ni ha bra prognoser så följ upp vädret här på Aftonbladet eller med din mobil på wap.weather.se

ANNONS

Följ ämnen i artikeln