Alliansen hittade på ”ungdomsskatten”

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-08-23

Vänsterpartierna vill införa en ungdomsskatt, hävdar alliansen.

Helt fel, visar Aftonbladets lögndetektor.

Vad lögndetektorn granskar: Alliansen presenterade i torsdags en rapport där de hävdade att ”vänsterpartierna vill införa en ungdomsskatt som kommer att innebära en straffbeskattning för alla företag som har en anställd under 26 år”.

Sanningen är: Fredrik Reinfeldt hittade redan 2008 på uttrycket ”ungdomsskatt” sedan oppositionen sagt nej till sänkta arbetsgivaravgifter på tio miljarder kronor för företag med anställda under 26 år.

När alliansen om och om igen hävdar att vänsterpartierna ”vill införa en ungdomsskatt” så handlar det alltså egentligen om att de rödgröna vill ta bort de sänkta arbetsgivaravgifterna för alla unga. I stället vill de rödgröna ta bort hela arbetsgivaravgiften för den som anställer en arbetslös som är mellan 20 och 25 år.

Fredrik Reinfeldt och alliansen har hittills inte fått genomslag för benämningen ”ungdomsskatt”.

Bättre gick det för förre statsministern Göran Persson, som myntade begreppet ”pensionärsskatt” i valrörelsen 2006. Det var då han började kalla de borgerligas skattesänkning för löntagarna för en pensionärsskatt. Vilket den alltså inte var. En korrekt beskrivning är i stället att löntagarna har fått jobbskatteavdrag, medan pensionärerna inte har fått det.

Men Perssons uttryck fick, till skillnad från Reinfeldts, fäste i media och bland svenskarna. Den som i dag googlar ”pensionärsskatt” får 241 000 träffar, medan ”ungdomsskatt” bara ger 22 900 träffar.

Slutsats: Det finns ingen särskild ”ungdomsskatt” (lika litet som det finns någon ”pensionärsskatt”). Alliansen (och Göran Persson) försöker kontrollera hur folk tänker.

Följ ämnen i artikeln