”En upptrappning av gangsterkriget”

Publicerad 2015-04-16

”Tidigare var familjerna fredade”

Polisens teori är att den 54-årige mannen sköts av misstag på onsdagskvällen i Göteborg.

Annars markerar skjutningen en ny och skrämmande sida av gangsterkriget – att anhöriga till gängmedlemmar plötsligt har blivit direkta måltavlor.

– Familjerna har tidigare varit fredade, det har varit en tyst överenskommelse, säger en källa med insyn i den undre världen.

Polisen i Göteborg arbetar nu under stor press för att lösa ytterligare två mord och har begärt förstärkning från andra delar av landet.

Även de två senaste dödsskjutningarna kopplas till det till synes ändlösa gängkriget.

Anhöriga till kriminella

Den första skjutningen ägde rum på Väderkvarnsgatan vid halv tio på onsdagskvällen. En 54-årig man träffades med ett skott och avled senare till följd av sina skador. Mannen är sedan tidigare helt ostraffad, och ska inte haft någon personlig koppling till något av Göteborgsgängen. Däremot tillhör en nära anhörig till mannen en av de två krigande falangerna, den så kallade Vårvädersligan.

Polisen arbetar nu utifrån två teorier. Antingen sköts mannen av misstag eller så markerar attacken en ny och skrämmande utveckling av krigföringen.

Nya måltavlor

Tidigare har skottlossningarna riktats mot personer som själva på ett eller annat sätt tillhör gängvärlden, men onsdagens mord skulle kunna peka på att även anhöriga blivit direkta måltavlor. Ytterligare en person, en 42-årig man, skadades vid tillfället. Också han har en ung anhörig som kopplas till Vårvädersligan.

Under dödsskjutningen ska fyra personer ha klivit ur en bil och avlossat ett skott mot 54-åringen och därpå misshandlat den 42-årige mannen med någon form av tillhygge.

Fyra misstänkta personer i övre tonåren sitter nu anhållna för dådet.

– De greps under natten till torsdagen och anhölls senare under dagen, säger polisens presstalesperson Björ Blixter.

De misstänkta gärningsmännen är misstänkta för mord, grov misshandel och ringa narkotikabrott.

Åtalades för mordförsök

Den döde 54-åringens och den skadade 42-åringens yngre respektive anhöriga har tidigare åtalats tillsammans för mordförsök, och medhjälp till mordförsök efter en skjutning i september förra året. Vi tillfället besköts en bil med ett stort antal skott och en person träffades i benet.

I åtalet mot de yngre männen presenterades bland annat bevisning i form av telefonavlyssning, då en av männen enligt åklagaren använde sig av kodord när han pratade om att hämta vapen.

Bevisningen höll dock inte och de två unga gängmedlemmarna friades.

Gärningar och vedergällningar

En person med insyn i Göteborgs olika gängkonstellationer säger till Aftonbladet att det tidigare funnits en tyst överenskommelse om att familjer, vänner och anhöriga ska lämnas utanför.

– Det vi ser nu är en gräns som har passerats och helt klart en upptrappning av kriget, tyvärr kan det fortsätta, varje handling resulterar i en vedergällning.

Även restaurangmorden på Vårväderstorget tidigare i våras riktades skotten mot personer som står utanför gangsterkriget. Ett av dödsoffren kopplades av polisen till Vårvädersligan, men även hans bror skottskadades i ansiktet. Därtill dödades en man som stod helt utanför gangsterkriget och ytterligare elva personer skadades.

Levde under hot

Den exakta kopplingen mellan onsdagens mord och det som skedde i Angered tidigt i morse är ännu okänd, men polisen kan konstatera att även det har sin bakgrund i gängkriget.

Den 29-årige man som hittades skjuten till döds i en bil, beskrivs som en ledargestalt i det så kallade Backagänet, som också varit delaktiga i kriget och stått på den motsatta sidan till Vårvädersgänget.

– Den här skjutningen kan vara en hämndaktion för restaurangmorden, säger en poliskälla.

Polisen misstänker att den eller de skyldiga har ryckt upp bildörren och sedan skjutit 29-åringen på nära håll.

Mannen ska under en längre tid ha levt med ett dödshot över sig. Hans äldre bror mördades så sent som i maj förra året i en lokal på Hisingen. Även brodern kopplades till det så kallade Backagänget.

Följ ämnen i artikeln