Lavin offrade sig för sina elever: ”Vi glömmer dig aldrig”

Publicerad 2015-10-23

Så hyllas elevassistenten: ”Årets svensk”

Flera kända svenskar går dagen efter skolattacken i Trollhättan ut och hyllar ett av offren – 20-årige elevassistenten Lavin Eskandar.

Historien om hur elevassistenten Lavin Eskandar, 20, försökte skydda sina elever och själv blev mördad har berört ett helt land.

På sociala medier hyllas han som en hjälte och en förebild.

Ett Facebookinlägg av tv-profilen skådespelaren William Spetz har gillats av nästan 100 000 människor. Där skriver han om sina känslor inför mördade Lavin.

När en maskerad man tidigare idag höjer ett svärd mot några skolbarn så springer du dit, utan att blinka, utan att tänka på dig själv, och försöker övermanna honom. Barnen kommer undan, men mördaren får dig istället. Idag dog du, men inte jag”, skriver han och fortsätter senare:

Du är en hjälte och jag önskar att jag kunde få säga det till dig på riktigt. Jag beundrar dig så mycket för det du gjorde för de där barnen. Jag kan inte sluta tänka på det och jag vet inte varför. Vi glömmer dig aldrig Lavin. Sov gott, var du än är”.

”Han var inte tyst när terrorn kom”

En av alla som delat Spetz inlägg är operasångerskan Malena Ernman.

Det är sällan vi hör talas om riktiga hjältar idag. Lavin Eskandar var en sån - som utan att tveka gav sitt liv för att rädda barnen. Vila i frid”, skriver hon på Facebook.

Komikern Henrik Schyffert kallar Lavin för ”årets svensk” på sin Facebooksida. Kollegan Özz Nûjen stämmer in i hyllningarna.

Han var feylî kurd. Han var svensk. Men framförallt var och är han en hjälte.

Hjälte för alltid. Han tittade inte bort, han var inte tyst när döden och terrorn kom. Han tog ansvar och han räddade liv”, skriver han på Facebook.

”En svensk att vara stolt över”

Författaren Camilla Läckberg skriver om Lavin på Instagram:

En 21-årig svensk med hjärtat fullt av rasism, hat och önskan att förgöra och döda barn. En 20-årig invandrare som har så mycket kärlek och mod i sitt hjärta att han offrar sitt liv för att rädda barnen på skolan i Trollhättan. Den senare en SVENSK att vara stolt över.

SAMMANFATTNING Skolattacken i Trollhättan – detta har hänt

Följ ämnen i artikeln