”Vi är här för att lösa ett problem”

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2009-12-17

Reinfeldt jobbar hårt - även under kvällens galamiddag

Fredrik Reinfeldt tänker göra Dronningens galamiddag till ett arbetspass.

Mellan musslorna och kalkonen planerar han att kalla samman världens ledare till ett nattligt möte - för att lösa klimatknutarna i Köpenhamn.

– Vi är här för att lösa ett problem, säger Fredrik Reinfeldt.

Med mindre än ett dygn kvar av klimatmötet i Köpenhamn finns fortfarande inget förslag till ett nytt globalt avtal för att hindra uppvärmningen av jorden.

Nattligt möte

I ett sista desperat försök för att undvika ett fiasko är det nu nattmanglingar som gäller. EU:s ledare har tillsammans med det danska ordförandeskapet beslutat att förvandla drottning Margrethes högtidliga galamiddag till ett arbets- och förhandlingspass med målet att få till ett nattligt möte för att lösa klimatknutarna.

– Vi kommer använda middagen till att försöka få ihop ett möte, säger statsminister och EU-ordförande Fredrik Reinfeldt.

– Vi kommer försöka inbjuda de viktigaste länderna och vi tänker rikta oss direkt till stats- och regeringscheferna, för vi tror att det är på den nivån som ansvaret ska ligga.

Clinton och Jiabao

Två av drottningens gäster är USA:s utrikesminister Hillary Clinton och Kinas premiärminister Wen Jiabao. Fredrik Reinfeldt gör ingen hemlighet av att de står högt på listan över önskade deltagare i nattens möte.

– Hillary Clinton är ju i stan och det är klart att vi försöker få de mest väsentliga och de på den högsta nivån att komma.

– Nu är det ledare på plats. Nu gäller det att visa ansvarstagande.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln