Hemligheten bakom Merkels framgångar

Tysklands förbundskansler har gjort en Reinfeldt

Angela Merkel har en hemlighet som förklarar hennes framgångar.

En hemlighet hon talar väldigt tyst om.

En som hon delar med Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt.

Ingen politiker i Tyskland kommer upp ens i närheten av Angela Merkels popularitetssiffror. Trots ekonomisk kris, trots att hon regerat med delvis bakbundna händer tillsammans med socialdemokraterna och trots att hon är allt annat än glamorös tycker två av tre tyskar att hon gör ett bra jobb som förbundskansler.

Siffror som egentligen borde vara omöjliga.

Siffror som kommer ur en tyst revolution.

Angela Merkel tog över de tyska kristdemokraterna, CDU, genom att stillsamt men effektivt sparka ut Helmuth Kohl. En gigant inte bara i fysisk bemärkelse.

Under Kohl var CDU ett gammalkonservativt parti. Fullt av träiga farbröder med omoderna åsikter. Inte många gav färglösa frau Merkel nån större chans att överleva i den miljön.

Prästdottern uppvuxen i DDR gjorde inga stolta deklarationer utåt men startade en grundlig reformering av det stagnerade partiet.

Merkel gjorde klart att hon tyckte det var helt ok för kvinnor att göra abort, att skilsmässor inte var någon skam och homosexuella var människor som alla andra.

Via sin familjeminister Ursula von der Leyen visade hon att det var fullt naturligt för män att ta ledigt för att vara hemma med sina små barn.

I det gamla Tyskland var utlänningar detsamma som gästarbetare. Billig arbetskraft som för en tid fick hoppa på Europas lokomotiv för att bättra på tilllväxten. Det var aldrig tal om att de skulle bli en del av Tyskland.

Merkel bröt med främlingsfientligheten i sitt parti. Hon uppmuntrade istället till integration.

De senaste årens regerande ihop med socialdemokraterna har också tvingat Merkel åt vänster. Hon har gett upp försöken att riva upp de tyska lagarna om anställningsskydd.

Merkel har förvandlat CDU från mörkblå höger till ett mittenparti. I den processen ryckte hon undan benen för socialdemokraterna. Plötsligt fanns det inget högerspöke att skälla på eller skylla på. Den naturliga fienden hade tagit socialdemokraternas plats.

Precis som Fredrik Reinfeldts moderaterna så effektivt förvandlade sig till "det nya arbetarpartiet" och tog över regeringsmakten.

Angela Merkel har också en annan kvalitet. Hon uppfattas inte som traditionell politiker utan mer som pragmatisk beslutsfattare.

Precis som ingen trodde hon skulle överleva länge som CDU-ledare trodde inte många att hon skulle kunna hålla ihop en koalition med socialdemokraterna. Nu har de regerat ihop i fyra år utan högar av krossat porslin.

Får Merkel inte precis som hon vill ställer hon sig inte i ett hörn och surar. Istället låser hon in sig med sina meningsmotståndare tills de arbetat fram en kompromiss. Hon får saker gjorda.

Ännu ett av Merkels hemliga framgångsrecept.

ANNONS