Norges uppmaning: använd Tamiflu

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-11-21

Hälsomyndigheterna skärper uppmaningen till smittade - men i Sverige resonerar man annorlunda

Nu uppmanar norska myndigheter de som insjuktnat i svininfluensa att ta Tamiflu.

En mutation av svininfluensan har upptäckts i Norge.

Nu uppmanar norska myndigheter de som insjuktnat i svininfluensa att ta Tamiflu.

– Då får viruset mindre möjligheter att mutera när man har det i sig, säger Björn-Inge Larsen, chef för norska Helsedirektoratet, till TT.

Tamiflu finns receptfritt på apoteken i Norge. Genom att fylla i en blankett tillsammans med farmaceuten kan de som insjuknat i svininfluensa få det virushämmande läkemedlet.

– Med Tamiflu har man viruset i sig färre dagar. Då får viruset mindre möjligheter att mutera när man har det i sig. Så vi vill lägga ännu mer vikt vid att alla tar Tamiflu och gör det tidigt, under de första 48 timmarna efter insjuknandet, säger chefen för norska Helsedirektoratet, Björn-Inge Larsen, till TT.

Tonar ner

Till skillnad från Norge ändras inte riktlinjerna när det gäller vaccin och Tamiflu i Sverige. Orsaken är att smittspridningen skiljer sig mellan de båda länderna.

– Norge hade en sådan enorm smittspridning och så många sjuka, säger Agneta Holmström, vid Socialstyrelsens smittskyddsenhet till Aftonbladet.

– Vi har kommit så långt med vaccineringen. Svårt sjuka och de inom riskgrupperna som insjuknat får Tamiflu.

Att Norge släpper Tamiflu fritt, kan enligt Agneta Holmström bero på att de inte har kommit lika långt med vaccineringen.

Hur pass allvarligt är den muterade varianten av svininfluensan?

– Man ser alltid mutationer när det gäller virus. Man har sett spridda fall i Sverige, men har inte kartlagt det ännu. Men det jobbar man med nu. Men det är vanligt med mutationer hos virus.