Trump backar – för att Kim-möte ska bli av

Av vad vi vet hittills är det president Trump som gjort de största eftergifterna för att toppmötet åter ska bli av.

Men avskedandet av ett antal toppgeneraler pekar mot att diktatorn Kim Jong-un har problem att övertyga sin maktapparat om det kloka i sin nya strategi.

När president Trump i fredags tagit emot ett personligt brev från Kim Jong-un levererat av regimens nummer två, sänkte Trump plötsligt rejält kraven på vad toppmötet skulle resultera i.

Tidigare har det hetat att Nordkorea måste gå med på att göra sig av med sina kärnvapen för gott på ett sätt som går att verifiera. Annaras skulle mötet inte bli av. Trump hotade till och med att resa sig upp mitt under mötet och avbryta det om han inte var nöjd.

Nu är tongångarna helt andra. President Trump beskriver toppmötet i Singapore den 12 juni som "mer av ett lära känna varandra-möte".

– Jag har aldrig sagt att allt ska lösas på en gång, säger presidenten. Det är en process.

Med den omsvängningen har Trump gjort två saker.
En stor eftergift till Kim Jong-un som lämnar intrycket att det är Trump som är mest intresserad av att mötet blir av.
Han har också kraftigt sänkt förväntningarna på vad toppmötet ska resultera i.

Förlorare

Sammantaget innebär det att Trump tar en stor risk. Om det inte kommer ut något konkret av toppmötet kommer USA:s president att framstå som förlorare.

Alla tidigare amerikanska presidenter har vägrat möta Nordkoreas högste ledare utan att landet först bevisat att de verkligen är beredda att göra sig av med sina kärnvapen. De har inte velat legitimera en diktator eller stärka hans ställning genom att träffas.

Nordkorea har flera gånger tidigare lovat göra sig av med sina kärnvapen med sedan backat i de förhandlingar som följt. Risken är uppenbar att Kim utnyttjar mötet för att vinna tid och att den process som sedan följer kommer att bli långsam och följd av diverse bakslag.

Den främsta risk Kim Jong-un tar är att resa till ett land utanför kommunistvärlden där säkerhetshotet mot honom personligen kan vara stort. Det är första gången Nordkoreas ledare reser någon annanstans än till Kina. Fram till för några månader sedan hade Kim under sina sex år vid makten inte lämnat landet över huvudtaget.


Halsbrytande

Kim Jong-un halsbrytande förändring av Nordkoreas politiska kurs verkar inte ha fallit i god jord hos alla i ledarskapet. Enligt uppgifter från USA och Sydkorea har Kim sparkat tre av sina absolut mäktigaste generaler. Det kan vara ett tecken på opposition högt upp i toppen mot den normalisering som pågår gentemot Sydkorea och USA.

Alternativt kan det vara ett sätt för Kim Jong-un att i preventivt syfte sätta stopp för kritik eller kuppförsök.
Den unge ledaren har tidigare visat att han kan vara fullständigt hänsynslös om han inte upplever att de omkring honom

hundra procent lojala. Han lät avrätta sin egen farbror för att undanröja en rival om makten. Förra året mördades Kims halvbror med nervgift på flygplatsen i Kuala Lumpur i Malaysia. Bakom beställningsmordet låg sannolikt Nordkoreas regim.

Vi vet ännu inte vad som stod i Kims brev till Trump. Men diktatorn torde vara rätt nöjd med att toppmötet åter verkar vara på gång. Lyckas han genomföra det utan att lämna några absoluta garantier för att ge upp landets kärnvapen så har han vunnit en stor seger.

Många vill träffa Kim

Han har höjt sin status kraftigt utan att egentligen göra några avgörande eftergifter. Plötsligt vill "alla" träffa Kim. Han har fått en inbjudan av president Putin att besöka Ryssland. Syriens ledare Bashar al-Assad uppges vara på väg till Pyongyang.

Även om USA eller FN inte upphäver de ekonomiska sanktionerna så kommer ett antal länder inte längre att tillämpa dem lika rigoröst. Det ger i så fall Nordkorea det andningshål de behöver. Kina har redan börjat lätta på greppet.

Oavsett vem som tjänar på det politiska spelet känns det ändå hoppfullt att mötet blir av. Att de Trump och Kim diskuterar öga mot öga är bättre än att de sitter i vars ett palats och slungar förolämpningar och hot mot varandra över Stilla Havet. Eller ännu värre att någon av dem trycker på knappen.