SMS-lån är en skuldfälla för unga

Uppdaterad 2018-08-20 | Publicerad 2007-11-14

”Lånet på 3 000 kronor kan plötsligt gå upp till 5 500 kronor”

Sms:a låna… Sms:a låna…

Antalet företag som erbjuder snabblån via sms har växt lavinartat det senaste året.

Men för många är lånen en skuldfälla.

”Pengarna är dig tillhanda på endast 15 minuter”, lovar ett företag. Ett annat lockar med "Nu kan du låna upp till 4 000 kr på bara 10 minuter”. Men kostnaden för de snabba sms-lånen kan bli mycket hög.

I Uppdrag Granskning som sänds i SVT1 klockan 20.00 i kväll får tittarna bland annat se Annamarielle, en 22-årig tvåbarnsmamma som tog sms-lån för att socialbidraget inte räckte till mat och kläder till barnen. I dag har hon betalningsanmärkningar, vilket påverkar hennes liv på flera sätt.

Kraftig ökning

Annamarielle är långt ifrån ensam. Utvecklingen är lavinartad, enligt Kronofogden.

Under de första sex månaderna i år har Kronofogden registrerat 4 579 ansökningar om betalningsföreläggande för obetalda sms-lån. Jämförelsevis kom det in 1 407 ärenden under hela fjolåret.

– Antalet företag som i dag lånar ut pengar via sms har ökat drastiskt. I slutet av september hade 14 bolag skickat in ansökningar tills oss om obetalade sms-lån. Det är en mycket snabbt förändrinng av antalet aktörer på marknaden och det blir fler många, många fler ärenden. I fjol var det knappt en handfull bolag som lånade ut och i dag är det 20 stycken, säger Janne Åkerlund som arbetar med förbyggande verksamhet vid Mellersta förebyggarteamet, Kronofogden.

Skuldfälla för unga

Han anser att SMS-lånen en skuldfälla för unga. Det är nämligen i första hand ungdomar som inte klarar av att betala sina lån. Nästan 40 procent av ansökningarna om betalningsföreläggande 2006 riktade sig mot ungdomar i åldern 18 till 25 år.

– Produkten man vill sälja är ett litet lån till människor som inte på andra sätt får tag på pengar. Man vänder sig till dem som inte har möjlighet att ha kredikort, de som inte har en bra ekonomi. Hela den marknaden är uppbyggd kring att de som inte får lån på annat sätt får ta ett lån där. I den gruppen är ungdomar överrepresenterade, säger Janne Åkerlund.

Bolagen säger sig göra en kreditprövning. Men den är inte synlig för andra kreditbolag. Det innebär att en låntagare kan ansöka om flera SMS-lån samtidigt.

– En kvinna tog nio olika lån under juli månad. Då blir det plötsligt lån om totalt 20 000 till 30 000 kronor. En efter en kom de sedan till Kronofogden och blev ärenden om obetalda sms-lån, säger Janne Åkerlund.

Dyrt lån

Om skulden inte betalas i tid, ökar kostnaden för lånet snabbt. Långivaren tar 600 kronor i avgift för lånet samt sms-kostnad som kan vara upp till 50 kronor. Om lånet inte betalas i tid, läggs kostnad för betalningspåminnelse på.

Sedan går ärendet vidare till inkasso och då ökar kostnaden med 160 kronor i inkassokostnader. Sedan ökas kostnaden med ytterligare 300 kronor för ansökan om betalningsföreläggande hos Kronofogden, samt med sökandens arvode om 340 kronor. Om skulden då inte betalas, tvingas Kronofogden göra en utmätning.

– Utmätningen kan bli en kostnad på ytterligare en tusenlapp och lånet på 3 000 kronor kan plötsligt gå upp till 5 500 kronor, säger Janne Åkerlund.

Hur påverkar en betalningsanmärkning ens liv?

– Den gör att livet blir dyrare. Man får inte ett förstahandskontrakt, vilket gör att man får hyra dyrare i andra hand. Du kan heller inte få en kassatjänst på en arbetsplats eftersom arbetsgivare då tittar på betalningsanmärkningar. Det är också svårt få andra lån.

Nytt regelverk

Många av dem som lockas av de snabba SMS-lånen är personer som redan har en ansträngd ekonomi. Enligt Kronofogden finns nästan 60 procent av de skuldtyngda SMS-lånarna redan i registret med annan obetald skuld.

Kronofogden anser att SMS-lånen behöver ses över, både gällande snabbhet och kreditprövning.

– Vi har påtalat att man måste reglera den här verksamheten och göra den till en mindre skuldfälla än vad det är i dag. Det vi framför allt lyfter upp är att det går för fort. Man har pengarna inom 15 minuter på sitt konto och man kan se det som en avancerad uttagsautomat. Det kan stimulera till impulshandlingar och går inte att jämföra med ett lån. En annan sak vi har reagerat på är att allt ska betalas tillbaka inom en månad. Det ska gå så fort.

Är du
drabbad?