"Vi ställer också upp"

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2011-01-12

12 kända svenskar om varför de skänker pengar till Haitis barn.

Barbro ”Lill-Babs” Svensson, 72, artist, Stockholm:

– Jag är självfallet med och skänker en timlön. Man skulle egentligen vilja adoptera alla de drabbade barnen. Jag har varit med och byggt upp nio skolor i Colombia med Ankarstiftelsen. Varje dag blir man bara mer och mer förtvivlad över allt ofattbart som händer, och över att man inte kan göra mera. Hoppas många fler är med i detta!

David Hellenius, 36, programledare, Stockholm:

– Jag är absolut med.

Jag är med i alla de tre barnorganisationerna och skänker pengar dit varje månad men jag skänker mer nu i kampanjen. Det känns tydligt och rätt.

Kim Anderzon, 67, skådespelare, Stockholm:

– Självfallet vill jag hjälpa till även efter ett år. Jag skickar mitt bidrag via Plan, 500 kronor. Alla händer, all hjälp behövs.

Anne Lundberg, 44, journalist och programledare, Skivarp:

– Det ställer jag absolut upp på. Jag har haft fadderbarn men skänker inte regelbundet utan är nog som folk är mest, man skänker när det sker katastrofer. Men allt bistånd är angeläget. Jag skänker som förra året, 500 kronor.

Jan Malmsjö, 78, skådespelare, Stockholm:

– Vi betalar tusentals kronor till Läkare utan gränser och vet att de hjälper också barnen.

Björn Hellberg, 66, författare och journalist, Laholm:

– Givetvis skänker jag pengar till Haiti igen. Jag och frun är med i flera organisationer. Jag bevakade själv jordbävningen i Chile 1985 dit jag var skickad för en Davis Cup-turnering. Har man själv sett en naturkatastrof får man ännu mer perspektiv på det.

Carl-Jan Granqvist, 64, krögare, Stockholm:

– Det kan jag gärna göra. Jag var på Kuba när det hände, nära händelsen och blev väldigt skakad och bedrövad över att hjälparbetet går så sakta. Jag är med!

Paolo Roberto, 41, programledare, Stockholm:

– Absolut, jag är med. Det gör oerhört ont i hjärtat när man ser det otroliga lidandet bland barnen efter en sådan här katastrof. Som småbarnsförälder tror jag man reagerar extra starkt eftersom man han barn så nära sig. Man går sönder inuti när man ser hur de fortfarande har det där nere.

Bert Karlsson, 65, skivbolagsdirektör, Skara:

– Ja, jag kan vara med. Alla sådana där katastrofer är fruktansvärda, det är ju inte bara denna. Det värsta är att pengarna ofta hamnar vid sidan om, varken regeringen eller många av organisationerna sköter sig. Men Plan Sverige har jag förtroende för.

Nanne Grönvall, 48, artist, Stockholm:

– Det kan jag absolut göra. Det som är så fruktansvärt oroande är att man fortfarande har sådana stora problem där nere. Jag såg bara häromdagen ett reportage om hur lite man hittills lyckats bygga upp. Därför är det jätteviktigt att man påminns om att hjälp fortfarande behövs.

Barbro ”Babben” Larsson, 54, komiker och skådespelerska, Stockholm:

– Det kan jag absolut vara med på. De har uppenbarligen fortfarande ett mycket stort behov av hjälp.

Lars Kronér, 48, programledare, Onsala:

– Jag är jättegärna med, självklart. Jag var precis i USA och läste där en hel del om hur trassligt det har varit och jag reagerade starkt på detta. Det är otäckt hur medielampan plötsligt kan slockna och viktiga saker som detta försvinner i allt brus. Därför är det jävligt bra att ni gör en uppföljning nu.

ANNONS