”Han bara matade slag besinningslöst”

Publicerad 2014-03-03

Vittnen berättar att den mordmisstänkte såg helt galen ut.

Med besinningslöst våld slog han ihjäl två personer. I dag vittnade de som kom i den mordmisstänkte 34-åringens väg under natten för Ljungsbromorden.

– Han kommer som ett djur, sa den mördade kvinnans särbo Kenneth.

Var han som i trans? frågade advokat Thomas Bodström.

– Ja, det är som att han har tunnelseende, svararade Kenneth.

I dag fortsatte rättegången mot den 34-årige man som erkänt att han slagit ihjäl två personer i Ljungsbro. En 15-årig pojke och en 57-årig kvinna. Men han förnekar mord.

Han satt med sänkt huvud och blundade när Kenneths spruckna röst berättade om hans kärleks sista stund i livet.

Hon stod ute och rökte en cigarett och hörde pojkens skrik på hjälp. Hon går för att se efter och efter en halv minut följer han efter. Men han stannar när han hör ett "dödsskrik". 

Med en morakniv hastigt nedstucken i linningen på mjukisbyxorna hastar Kenneth ned till vägen. Han ser hur 34-åringen med båda händerna höjer järnröret över huvudet och slår gång på gång mot pojkens kropp.

– Han bara matar slag besinningslöst, säger Kenneth.

Var inte kontaktbar

De försöker ropa åt mannen som inte hör. När de är fyra meter ifrån honom ser han dem.

– Han kommer som ett djur. Jag uppfattar att han ska slå mig och missar, säger Kenneth.

Slaget träffar hans särbo hårt i huvudet. Men Kenneth märker inget förrän han med oväntad hjälp av en förbipasserande lyckats brotta ned 34-åringen, som ger upp. Kenneth har då fått ett slag i huvudet och blöder.

Men 34-åringen lägger benen på ryggen när den ene mannen ringer polisen och Kenneth upptäcker vad som hänt.

– Det enda jag ser är hennes rock i ögonvrån när jag tittar på grabben. Jag blir så förvånad när jag ser att hon ligger där, säger han.

– Det bara slutar med att jag sitter där med henne i mina armar. Sedan kommer blåljusbilar, säger han.

"Såg galen ut"

Vittnade gjorde även den familj som anfölls av 34-åringen i sitt hem bara minuter tidigare. Försvararen Thomas Bodström frågade mamman, pappan och dottern om han verkade galen vid tillfället. Alla svarade ja.

– Han hade en luva på och stora uppspärrade ögon, sa mamman.

Thomas Bodström säger att hans klient fortfarande inte minns något. Psykosen släppte efter ett par dagar och han har sedan dess "mått fruktansvärt dåligt".

– Det förstärks naturligtvis när han hör alla berättelser om hur illa han gjort andra människor. För honom är det svårt att förstå att han kan ha gjort något så illa mot människor som han inte har något otalt med, säger Bodström.

Han tycker att vittnena styrker att 34-åringen varit psykotisk och därför inte kan fällas för mord eller dråp.

– De beskriver att han kastar sig över dem på ett sätt som visar att han är i den här psykosen som läkarna konstaterat. Det förstärks av varje vittne som hörs.

I morgon förhörs den åtalade 34-åringen.