Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Evert, Eilert

Personalen: ”Säpo hotade med sparken”

Publicerad 2014-03-16

Landstingsdirektören om protesten: Vi uppfattade det som en politisk aktion

När SD:s partiledare Jimmie Åkesson besökte Norrlands universitetssjukhus möttes han av personalens protester.

Då ska Säpo och landstingets säkerhetsansvariga hotat med sparken.

Det hävdar 15 sjukhusanställda i ett öppet brev i Folkbladet.

Som en del i sin Sverigeturné kom Sverigedemokraterna i onsdags till Norrlands universitets sjukhus.

Men när Jimmie Åkesson och hans sällskap skulle in på sjukhusets geriatrikavdelning tog det stopp. En läkare ställde sig i vägen och vägrade släppa förbi besökarna.

Läkaren förklarade att SD-sällskapets närvaro påverkade personalen och ”utgjorde en risk för patientsäkerheten”. Bakgrunden var att personalen fick reda på att Åkesson skulle besöka dem först på onsdagsmorgonen och att många kände obehag, berättade läkaren efteråt.

Flera i personalen reagerade negativt på besöket.

Hotades med sparken

I ett öppet brev till landstingsdirektör Anders Sylvan och övriga i ledningen för Västerbottens läns landsting, skriver 15 anställda att de är "stolta över att personalen försökte sätta stopp för Åkessons besök på avdelningen", men att de skäms över landstingets ledning, då landstingsdirektören i ett uttalande sa att läkaren, genom att stoppa Jimmie Åkesson, gjorde sin arbetsplats till en politisk arena.

Vidare skriver de 15 anställda i sitt brev, som publicerades i Folkbladet, att Åkesson med sällskap möttes av både anställda, studenter och andra personer som ville visa sitt motstånd. Enligt brevet upplevde personalen obehag inför besöket och en del satte upp lappar med antirasistiska budskap, men att "dessa revs ner av någon av cheferna på kliniken."

I brevet hävdar de att Säpo och landstinget hotat med sanktioner.

"På grund av vår protest mot SD blev några av oss hotade med uppsägning av Säpo och av landstingets säkerhetsansvariga."

Landstingets ledning kommenterar

Västerbottens landstingsdirektör Anders Sylvan säger:

– Jag vet säkert att det inte finns någon från chefshåll som har hotat med varken uppsägning eller repressalier av något slag, utan det har funnits en diskussion mellan personskyddet, alltså Säpo, och enstaka personer på protestsidan. Det kan jag inte ta ansvar för eller kommentera.

De skriver att det även kom från landstingets säkerhetsansvarige?

– Jag känner inte till att han skulle ha gett uttryck för några repressalier eller ens några konsekvenser.

I brevet ifrågasätter personalen Sylvans tidigare uttalande om att läkaren ifråga gjorde sjukhuset till ”en politisk arena”.

- Vi har politikerbesök hela tiden på sjukhuset av lokala men också rikspolitiker. Vi ser det som en legitimt rätt att besöka de delar man bestämmer över, säger Anders Sylvan.

Säpo: Kan inte kommentera i dag

Han säger att han har förståelse för att besöket väckt känslor hos personalen, men att man trots känslor och frustration, måste behålla sin professionalitet på arbetsplatsen:

– Själva protesten uppfattade vi från landstingsledningen som en politisk ställningstagande på arbetsplatsen och där är vi överens om att vi använder inte sjukvårdens lokaler till egna politiska protester, i vår roll som sjukvårdsmedarbetare –  utan då agerar vi på fritiden och på andra arenor.

Vad tycker du själv om det här besöket?

– Våra politiker måste få ha rätt att besöka de arbetsplatser som de fattar beslut om. Därför tycker jag att det är deras rätt och möjlighet. Och utifrån det måste man uttala sig professionellt och inte lägga in sina egna värderingar, säger Anders Sylvan.

Benny Larsson, vakthavande befäl på Säpo, hänvisar till Säpos presstjänst imorgon, måndag:

– Vi har ingen kommentar till den här händelsen. Presstjänsten vill hantera det i morgon, det finns ingen som är tillgänglig idag.