Anlade hus till havs – kan få dödsstraff

Malin Johanson/TT

Publicerad 2019-04-21

Det flytande lilla huset utanför Phuket i Thailand.

En amerikansk medborgare och hans thailändska flickvän hade en tanke om att bo i ett flytande hus ute till havs utanför Thailands kust. Det gillade inte myndigheterna i landet och paret riskerar nu att dömas till döden.

Paret, som nu eftersöks att polis, är en del av en rörelse som förespråkar att människor bosätter sig på internationellt vatten. Anledningen till det är att man vill stå helt fri från regler och lagar från andra nationer. Flotten har lanserats som världens första havsbosättning av ett företag som bygger husen och som delar idén med samhällen ute till havs.

"Jag var fri ett tag, förmodligen den mest fria människan i världen", skrev mannen på Facebook dagarna innan thailändsk polis tog sig ombord på det flytande huset. Paret hade då lyckats ta sig därifrån och anklagas nu för att ha utgjort ett hot mot thailändsk suveränitet, ett brott som i värsta fall kan leda till döden. Mannens visum har även dragits in.

Mannen på flykt hävdar däremot att det lilla huset befinner sig på internationellt vatten och därmed bortom landets befogenhet att kunna ingripa. Thailand hävdar det motsatta.

Den thailändska flottan vill använda det flytande huset som bevis, men har haft vissa svårigheter att bogsera in det till land, uppger flottan i ett uttalande. Huset befinner sig cirka 25 kilometer utanför ön Phuket.