Över 400 gripna i Moskva – däribland Navalnyj

TT-AFP-Reuters

Uppdaterad 2019-07-29 | Publicerad 2019-06-12

Fler än 400 personer, däribland oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj, har gripits under en fredlig demonstration i Moskva.

Protestmarschen riktar sig mot vad demonstranterna ser som en kultur av straffrihet för poliser i Ryssland.

Slagord som "Skäms!" och "Stoppa polisens terror!" haglade på Moskvas gator under måndagens protestmarsch, där demonstranter krävde att de poliser som var inblandade i gripandet av den ryske journalisten Ivan Golunov ska ställas till svars.

Demonstrationen, som inte fått tillstånd från myndigheterna, samlade enligt Moskvapolisen omkring 1 200 personer, många av dem klädda i t-shirtar med stöd för Golunov. Enligt den oberoende organisationen OVD-info har över 400 personer gripits. Bland dessa finns minst fyra journalister, däribland en producent från tyska Der Spiegel.

Den 12 juni kallas Rysslands dag och är landets nationaldag.

Omfattande protester

Golunov, som anklagades för narkotikabrott, släpptes ur sin husarrest i tisdags efter ovanligt omfattande protester mot fängslandet. Polisen har hävdat att man hittat droger i Golunovs lägenhet samt i en ryggsäck, vilket Golunov – som gjort sig känd för att avslöja korruption bland Moskvas elit – har sagt är en komplott. Om han skulle ha fällts hade han riskerat 20 års fängelse.

"Efter dna- och rättsmedicinska undersökningar samt analyser av fingeravtryck har beslutet tagits att lägga ned förundersökningen mot Golunov på grund av brist på bevis", skrev inrikesminister Vladimir Kolokoltsev i ett uttalande i samband med att journalisten släpptes.

"En liten seger"

En av dem som gick ut på gatan i Moskva var 15-årige Jegor, iförd en Golunov-t-shirt.

– Det som hände Ivan Golunov händer varje dag över hela landet. Många fall av narkotikabrott påminner om det här, sade han i ett tal inför protestmötet.

– Det är tur att Ivan släpptes, men det är en liten seger. Vi har inte vunnit striden.

Enligt människorättsaktivister använder ryska myndigheter regelbundet påhittade anklagelser om bland annat narkotikabrott och extremism för att tysta kritiker.

Protester i S:t Petersburg

Även i Rysslands andra stad S:t Petersburg samlades omkring hundra personer i centrum, med kravet att myndigheterna ska släppa personer som man anser har gripits på godtyckliga grunder, däribland historikern Jurij Dmitrijev.

– Golunovs fall är en möjlighet att fästa uppmärksamheten till andra som drabbats, sade den lokale oppositionspolitikern Maksim Reznik.

Följ ämnen i artikeln