Förslag: Ge polisen mer signalspaning

Carl Cato/TT

Publicerad 2019-04-11

Polis och säkerhetspolis utökad tillgång till uppgifter från försvarsmaktens signalspaning. Arkivbild.

Polis och säkerhetspolis kan få utökad tillgång till uppgifter från försvarsmaktens signalspaning. Polismyndigheterna kan i framtiden få ta del av uppgifter som berör personer och händelser som omfattas av pågående förundersökningar, något som i dag är förbjudet.

Säpo och polisens Nationella operativa avdelning (Noa) ska i framtiden kunna bestämma inriktningen på den signalspaning som bedrivs av Försvarets radioanstalt (FRA). Polismyndigheterna ska också kunna ta emot underrättelser som omfattas av pågående förundersökningar.

"Säpo och Noa behöver tillgång till de här uppgifterna även om det pågår en förundersökning. Genom lagförslaget förbättrar vi myndigheternas möjlighet att till exempel förhindra terroristattentat", säger inrikesminister Mikael Damberg (S) i ett pressmeddelande.

I dag får FRA inte lämna uppgifter från signalspaning som berör förundersökningar till polismyndigheterna. Regeringens nya lagförslag skulle innebära en lättnad av den regleringen, men signalspaningen skulle även i framtiden vara begränsad i förhållande till polisens arbete.

Enligt förslaget får uppgifter från signalspaning bara användas som underrättelsematerial och inte för att utreda brott. Det innebär till exempel att uppgifterna inte får användas som bevis i en rättegång eller som underlag för att begära hemlig avlyssning.

Tillsynen av tillämpningen av den nya lagen ska enligt förslaget skötas av säkerhets- och integritetsskyddsnämnden.

Lagen föreslås träda i kraft redan den 1 augusti i år.

ANNONS