Sjukhus isolerar inte misstänkt covidsmitta

Helsingborg epicentrum för corona

Uppdaterad 2020-12-09 | Publicerad 2020-12-08

Akuten på Helsingborgs lasarett är just nu så hårt belastad att man inte klarar av att isolera misstänkta covid-19 fall. Istället vårdas flera personer med oklara luftvägssymptom i samma rum.

– Vi har platsbrist och brist på personal, säger Sören Nordh, huvudskyddsombud Vårdförbundet och skyddsombud akutmottagningen i Helsingborg.

Helsingborgs kommun är just nu ett epicentrum för covidsmitta. Vid folkhälsomyndighetens senaste mätning, under vecka 48, hade Helsingborg 687 covid-19 fall/100 000 invånare. Vilket är tre gånger så många som genomsnittet i Sverige.

Sören Nordh, huvudskyddsombud för Vårdförbundet och skyddsombud på akutmottagningen i Helsingborg, larmar om en svår situation där misstänkta fall av covid-19 strömmar in. Stundtals så många att det inte går att isolera dem.

När enkelrummen tar slut placeras flera patienter med luftvägssymptom i samma rum – trots att man inte vet om alla har covid-19.

– Det känns så klart inte bra att behöva tumma på säkerheten. Det blir en frustation och oro bland personalen när vi inte kan använda oss av de riktlinjer som finns, säger Sören Nordh, specialistsjuksköterska och skyddsombud.

Fick vänta med smittad

Detta har lett till att folk som inte är smittade av covid-19 har fått väntat på vård i samma rum som covid-smittade. Först när snabbtest för covid-19 gett svar har personal flyttat på patienter med konstaterad covid-19.

– Vi har inte tillräckligt många enkelrum för att klara av den anstormning som är nu, konstaterar Sören Nordh.

Sören Nordh, skyddsombud akutmottagningen i Helsingborg.

Han berättar att personalen känner sig pressad och att de i bland blir livliga diskussioner när man ska hantera platsbristen.

– Det kan bli en irritation man tar ut på sina kollegor, säger Sören Nordh.

Det har också varit situationer när personal som vårdar covid-patienter känt att de inte orkar mer.

– De har sagt ifrån och då får de möjlighet att vara på en annan del av akuten.

Råder platsbrist

Akuten vid Helsingborgs lasarett har lidit av platsbrist länge. Den är dimensionerad för att ta mot 140 patienter dagligen men, enligt Sören Nord, ligger man ofta runt 200 till 250. För att klara den första vågen av covid-19 uppfördes i våras ett modulhus med 10 enkelsalar.

– Dit får personer som söker med lindriga covid-symtom gå. Det är en bit att gå utomhus till modulen. Om det är dåligt väder eller om man är mycket dålig så går man in genom den vanliga akutmottagningen, förklarar Sören Nordh.

En kvinna som Aftonbladet varit i kontakt med uppger att en anhörig som hade covid-19 hade fått gå in genom den vanliga akuten. Vilket hon reagerade på.

– Covidsjuka ska alltså gå in i en lokal där andra akut sjuka sitter och väntar och där vanlig personal sitter i receptionen. Det verkar helt galet, säger Sara, som inte vill uppge sitt efternamn.

Separerar patienter

Detta tillbakavisas bestämt av sjukhuschef Harald Roos. Han förklarar att alla patienter möts upp vid ytterdörren. Där utför man ett sållningstriage.

– Utifrån ett antal frågor sorteras patienten utifrån antingen misstänkt smittad, misstänkt smittad och svårt sjuk eller icke misstänkt smittad. Det är en mycket strikt sortering, säger Harald Roos, sjukhuschef Helsingborgs lasarett.

Helsingborgs lasarett.

Kan ha smittats på Black Friday

Det är oklart varför Helsingborgs kommun drabbats hårt av covid-19. När Aftonbladet gör ett nedslag i centrum berättar flera personer att det brukar vara trångt ombord på pendeltågen och att många shoppar på köpcentrat Väla. Speciellt under Black Friday.

– Det var extremt mycket människor på Väla på Black Friday. Man visade ingen respekt alls för människor omkring, säger Cathline Lundblad.

Cathline Lundblad.

Hon var själv inne snabbt för ett kort ärende. Hon uppfattade det som om att folk inte brydde sig om att hålla avstånd. Trots att butikerna hade satt upp tydliga instruktioner.

– Ingen brydde sig om det. I kön stod de och flåsade varandra i nacken,

Även sjukhuschef Harald Roos uppfattar det som om Helsingborgarna tycker om att shoppa loss – trots covid-19.

– Vi har märkt en ökning av fall i samband med lönehelger eller Black Friday, säger Harald Roos och fortsätter:

– Jag körde förbi Väla på Black Friday. Då var det mycket bilar på parkeringen, säger han.

Intervallet med fem till sju inkubationsdagar stämmer ganska bra konstaterar Sören Nordh. Han har tyvärr väntat på att akuten skulle få in fler covid-patienter efter Black friday. Och så blev det.

– Vi ser ett samband med det. Helsingborgarna måste bli bättre på att följa rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten.

PODD Rapport från vaccinstarten i Storbritannien

Aftonbladet Daily, med vår reporter Petter Larsson på plats i London.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen