Bina, 21, dödades efter sju månader i Sverige

Publicerad 2017-04-24

Bina med make och liten dotter hamnade i Mariannelund där hon dödades 26 juni året därpå.

Bina slutade bära slöja och hon ville skiljas från sin man.

Han ströp henne en sommarmorgon i Mariannelund efter sju månader i Sverige.

Hon är en av sex kvinnor som dödades 2016 efter att ha levt en kortare tid i Sverige, avslöjar Aftonbladets nya granskning.

– Detta är ny viktig information som vi måste observera, säger professor Gun Heimer vid Nationellt centrum för kvinnofrid, NCK.

Bina (fingerat namn) blev 21 år gammal. Hon och två äldre systrar kom till Sverige i november 2015 med sina familjer och placerades på olika flyktingförläggningar. Bina med make och liten dotter hamnade i Mariannelund där hon dödades 26 juni året därpå.

Binas två äldre systrar har berättat i polisutredningen att de snart efter ankomsten till Sverige valde att ta av slöjan. De bad om hjälp att lämna sina män och fick skyddade personuppgifter.

Bina ville göra som sina systrar.

”Det var en hederssak”

Redan före flykten från Iran hade hon försökt lämna sin 24-årige make, som var hennes kusin. Han slog henne. Men Binas föräldrar förbjöd skilsmässa.

I Mariannelund slutade Bina att täcka sitt huvud. Maken säger att han accepterade sin frus beslut. Binas systrar och andra släktingar tror att han ljuger och i hemlighet kände sig kränkt.

”Han trodde andra skrattade åt honom, det var en hederssak så att säga”, förklarar en manlig släkting i polisutredningen.

“Han är en strängt religiös person och en bakåtsträvare”, säger en annan familjemedlem.

“Vi kom hit för att komma från islam och förtryck men vissa har svårt att leva i det fria”, förklarar en tredje.

Accepterade inte att bli lämnad

Binas man accepterade inte att bli lämnad. Han säger att han i ett anfall av förtvivlan ströp henne. Därefter lindade han sjalar över Binas ansikte och hals och knöt även samman hennes ben.

Domen blev 17 års fängelse och utvisning.