Trumps twittrande fällde inreseförbudet – och hans advokater

Publicerad 2017-06-13

Trumps twittrande har gett honom vänner och fiender världen över.

Men nu verkar det även ha lett till politiska konsekvenser, efter att en domstol hänvisar till hans tweet i ett beslut om inreseförbudet.

”Trumps tweets om inreseförbudet strider inte bara mot hans agenda. De undergrävde den”, skriver journalisten Amber Phillips.

President Donald Trump har gjort det mycket klart för omvärlden att han twittrar det han tänker – oavsett vilka konsekvenser det kan tänkas ge.

Något som rört upp känslor både inom och utanför Vita husets väggar.

Presidenten har i månader gjort upprepade försök att få igenom sitt inreseförbud.

Undergräver sin egen administration

I förra veckan kom en rad tweets där Trump förklarade varför förbudet borde vara hårdare och att han inte litade på att domstolarna skulle fatta vad han anser är ”rätt beslut”.

Dock har många varnat för att presidenten med sitt impulsiva twittrande tenderar att undergräva sin egen administrations rättsliga argument – något som nu även domstolarna verkar ha blivit uppmärksammade på.

I går kom ännu ett bakslag för inreseförbudet när ännu en federal domstol beslutade att blockera den reviderade presidentordern, som begränsade resor från sex länder med främst muslimsk befolkning.

”Överskridit sina presidentbefogenheter”

Denna gång var det en appellationsdomstol i San Francisco som granskat den tidigare domen från Hawaii, som motiverades med att förbudet egentligen handlar om att hindra muslimer från att resa till USA.

Gårdagens dom slog fast att förbudet strider mot landets konstitution och att presidenten ”överskridit den befogenhet han fått av kongressen”.

Enligt appellationsdomstolen har Trumps stab misslyckats med att bevisa att förbudet är så nödvändigt för den allmänna säkerheten att det bör begränsa människors frihet, och på en punkt citerar domstolen även direkt från presidentens egen tweet.

Länderna – inte befolkningen – som är farliga

”Presidenten bekräftade nyligen sin bedömning om att det är ’länderna’ som är farliga, snarare än de 180 miljoner enskilda medborgarna i de länder som är förbjudna från inträde i presidentens reseförbud”, skriver domstolen och hänvisar sedan till Trumps tweet:

”Det stämmer, vi behöver ett inreseförbud för vissa FARLIGA länder, inte en politiskt korrekt term som inte hjälper oss att skydda vårt folk!”.

Domstolen menar därför att tweeten motsätter sig argumenten från Trumps advokater om varför man i den andra versionen av förbudet exempelvis exkluderar människor med permanent uppehållsvisum.

”Om förbudet riktar sig till farliga länder, varför ska man då blockera vissa resenärer?” frågar sig domstolen.

Fällde sitt eget förslag med 140 tecken

Därmed har Trumps twittrande på 140 tecken slagit undan flera timmar av argumenterande från hans advokater som sammanfattas på hela 86 sidor.

Redan under presidentvalskampanjen krävde Trump ett ”tillfälligt förbud mot muslimer”, vilket fick flera domare att börja föra anteckningar då de gjorde klart att allt som Trump sa kunde användas som bevis för avsikt.

Trumps advokater ska därför även ha försökt få domstolarna att utvärdera inreseförbudet utan att ta hänsyn till vad han sa under sin kampanj.

”Inga bra nyheter för Trump”

Medan Trumps rådgivare Kellyanne Conway sagt att det läggs alldeles för mycket fokus på presidentens twittrande sa presstalespersonen Sean Spicer senast i förra veckan att Trumps tweets ”ska ses som officiella uttalanden från USA:s president, vilket även domstolarna nu tagit fasta på.

”Trumps tweets gällande reseförbudet strider inte bara mot hans agenda. De undergrävde den. Det noterade domare på en av de högsta nivåerna i det amerikanska rättssystemet, som nu använder det mot honom i en domstol”, skriver Washington Posts Amber Phillips och fortsätter:

”Om det nu visar sig att Trumps tweets gör det möjligt att bygga en rättsprocess mot honom, ja då är det inte bra nyheter för Trump”.

Trump svarade på Twitter

Måndagens beslut verkar dock inte ha fått någon avskräckande effekt på Trump som i sedvanlig ordning uttryckte sig i en tweet på tisdagen:

”Som förväntat, gjorde den 9:e kretsen det igen - Satte sig emot reseförbudet i en sådan farlig tid i vårt lands historia. S.C.”