Huset i Florida demolerades med sprängmedel

Publicerad 2021-07-05

Stormen Elsa närmar sig Florida och myndigheterna beslöt hastigt att med sprängladdningar demolera den del av det raserade huset som står kvar.

121 personer saknas fortfarande i rasmassorna efter kollapsen av lägenhetshuset.

Se videon på när huset rivs här.

Det som står kvar av det hus som kollapsade i Florida för 11 dagar sedan demolerades i morse svensk tid med hjälp av små sprängladdningar. Det hastiga beslutet togs då det som står kvar av byggnaden riskerar att rasa.

Räddningsarbetet har varit på paus sedan i torsdags då det inte bedöms säkert att arbeta på platsen. Efter att rörelser upptäcktes i byggnaden finns det risk att även det som står upp, nu riskerar att rasa.

Räddningstjänst har kämpat mot klockan då stormen Elsa varje dag närmar sig Florida från Karibien. Med den kommer kraftiga regnskurar, översvämningar, hårda vindar och tornados. När stormen drar in kunde huset inte stå kvar, bedömde myndigheterna. Då det inte är säkert att bedriva räddningsarbetet då huset, i stormväder, riskerade att rasa ytterligare.

”Strategiskt placerade sprängladdningar”

Med anledning av den nalkande stormen skickades ett rivningsteam för att säkert demolera huset med hjälp av ”strategiskt placerade sprängladdningar”.

Initialt sades det att det kunde ta flera veckor att riva den kvarstående byggnaden, någonting man nu ändrade i och med beslutet att riva huset så snart som möjligt då den enligt Miami-dades borgmästare Daniella Levine Cava var en ”fara för allmänhetens hälsa och säkerhet”.

Byggnaden revs klockan 05.30 svensk tid med en teknik där man använder små strategiskt utplacerade sprängladdningar, tanken var att utnyttja gravitationen för att få ner byggnaden på plats, sa borgmästaren Levine Cava.

Boende i husen i området beordrades att söka skydd inför demoleringen, då spridning av damm och andra partiklar från huset när det rasar är oundvikligt.

Det som återstod av det kollapsade Champlain Towers South revs med hjälp av strategiskt placerade sprängladdningar.

Över hundra människor kvar i rasmassorna

Hittills har 24 personer bekräftats döda, bland dem en sju år gammal flicka, och två systrar fyra och tio år gamla. I rasmassorna saknas fortfarande 121 personer. Trots det bedöms demoleringen vara nödvändig då det annars inte är möjligt att arbeta med sökandet.

Att man beslöt att demolera huset är inte att tolka som att man gett upp hoppet om att rädda människor levande från rasmassorna, menar borgmästaren i Surfside, Charles Burkett.

– Det är ingen ansvarig som pratar om att stoppa denna räddningsaktion. Det är ett räddningsarbete och det kommer fortsätta tills vi har fått ut alla ur rasmassorna, sa Burkett till CBS.