Klart: Minkaveln kan återupptas

TT

Publicerad 2021-11-09

Från och med årsskiftet blir det tillåtet att avla mink i Sverige igen. Arkivbild.

Pausen för svensk minknäring tar slut vid årsskiftet.

Risken för att covid-19 bland mink kan påverka folkhälsan negativt är försumbar, enligt Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA). Nu ger även Jordbruksverket tummen upp för minkavel under 2022.

Sverige fick sitt första konstaterade fall av coronasmitta bland mink i oktober 2020 och smittan konstaterades därefter på ett stort antal gårdar. I januari i år kom beskedet om ett tillfälligt stopp i minkuppfödningen.

Nu anser SVA att minkaveln kan återupptas igen vid årsskiftet.

– Skillnaden mot när vi rekommenderade ett avelsstopp är att det finns vaccin. Man kan både sänka risken att smittan tar sig in i mink och att den sprids tillbaka till människor, säger statsepizootolog Karl Ståhl till P4 Blekinge.

Jordbruksverket väljer att följa SVA:s rekommendation.

– De (SVA) har kommit fram till att risken för folkhälsan är försumbar och det är den riskvärderingen vi lutar oss mot, säger Lotta Hofverberg som är chef för smittbekämpningsenheten på Jordbruksverket, till P4 Blekinge.

Samtidigt förnyar Jordbruksverket beslutet om restriktioner för minkanläggningarna, uppger myndigheten i ett pressmeddelande.

Exempelvis ska besättningarna även i fortsättningen hållas isolerade och det är inte tillåtet att importera nya djur från utlandet. Det är inte heller tillåtet att etablera nya minkanläggningar. Restriktionerna kommer att gälla under hela 2022.

Följ ämnen i artikeln