Tobias och Christoffer avslöjade pedofilmisstänkt mamma

Publicerad 2020-06-23

Mamman i Jönköpingstrakten misstänks ha våldtagit de egna barnen på uppmaning av sin pojkvän.

Härvan avslöjades när två bekanta upptäckte övergreppsmaterial på kvinnans dator – och stal den för att säkra bevis.

– Vi lurade i väg henne för att köpa chips och då tog vi datorn, säger Christoffer.

Kompisarna Tobias och Christoffer, båda i 30-årsåldern, beskriver sig som ytligt bekanta med den nu åtalade mamman i 25-årsåldern.

De har alla barn i samma ålder och en dag i november förra året var de på besök hos kvinnan för att barnen skulle få leka tillsammans några timmar.

– Hon hade det väldigt fint och välstädat hemma hos sig. Och med barnen var hon jätteduktig och snäll vad det verkade, säger Christoffer till Aftonbladet.

Han berättar att han hade pratat med mamman om att köpa hennes laptop – och tog sig en titt i den när kvinnan åkte i väg för att handla.

– Jag ville kolla på prestandan och då kikade vi runt i den lite. I datorn såg vi en film med något konstigt namn som vi klickade upp, säger Christoffer.

”Alldeles chockade”

De två kompisarna berättar om chocken när de fick se den utåt sett prydliga småbarnsmamman agera på filmen.

– Det var ju fruktansvärt. Hon förgrep sig på sitt eget barn. Vi blev alldeles chockade och trodde inte att det kunde vara sant, säger Tobias till Aftonbladet.

 Tobias är ytligt bekant med den misstänkta kvinnan som han var med och avslöjade.

De slog direkt igen datorn och började fundera på vad de skulle ta sig till.

– Vi kunde inte konfrontera henne framför alla barnen och vi visste ju inte riktigt vad hon var kapabel till heller eftersom det var så allvarliga övergrepp, säger Christoffer.

Eftersom mamman var på väg tillbaka var det bråttom.

– Hon kom hem ganska snart och började laga nån mat åt oss. Men vi höll ju på att kräkas över att bara vara i närheten så vi fick i väg henne för att köpa chips till kvällen och då fick vi vårt tillfälle, säger Tobias.

De tog tillfället i akt och fick ut datorn ur kvinnans lägenhet.

– Vi stal datorn av henne och fick den inlämnad till polisen. Det var enda sättet att säkra bevisningen som vi såg det, säger Christoffer.

Christoffer var intresserad av att köpa kvinnans dator och ville undersöka laptopens prestanda.

Pojkvännen misstänks ha instruerat kvinnan

Aftonbladet har sökt kvinnans advokat som inte har besvarat varken telefonsamtal eller sms.

Mammans pojkvän, som är i 30-årsåldern, misstänks ha anstiftat, det vill säga instruerat och uppmanat, kvinnan att utföra våldtäkterna. Men inte heller hans advokat har gått att nå.

I både pojkvännens och mammans datorer hittades tusentals filer som innehöll barnpornografi.

Två åklagare driver målet, en av dem är Maria Rensfelt, som beskriver åtalet som omfattande:

– Det handlar om grov brottslighet vid upprepade tillfällen och det återspeglas i den rubricering som finns och det rör sig om grov våldtäkt mot barn och grova sexuella övergrepp mot barn som haft en svårighet att värja sig både psykiskt och fysiskt eftersom det skett i en miljö där man ska känna trygghet. Barnen har också varit påverkade av sömn eller haft en drogpåverkan, säger åklagaren Maria Rensfelt.

”Jävla tur att vi kollade”

Hon bekräftar Tobias och Christoffers bild av händelseförloppet när mamman avslöjades:

– Det uppdagades som så att det var en person som var intresserad av att köpa en dator från den åtalade kvinnan och när den här personen fick möjlighet att gå igenom datorn så anträffade man en film där kvinnan begår övergrepp och man ser sedermera till att den här datorn kommer till polisen, säger Maria Rensfelt.

Tobias och Christoffer är glada över att ha kunnat sätta stopp för fortsatta barnövergrepp.

– Hade vi inte tittat i den och tagit med den så hade hon ju inte åkt fast. Det var en jävla tur att vi kollade i den, säger Tobias.