Ministern: När vaccinet kommer ska det snabbt ut i landet

Av: Joachim Kerpner

Publicerad:
Uppdaterad:

Regeringen arbetar för en gemensam EU-upphandling av vaccin mot covid-19, tillsätter en nationell samordnare och har begärt att få en nationell vaccinationsplan senast 31 augusti från Folkhälsomyndigheten.

– Syftet är att det vaccin vi får in till Sverige snabbt ska gå ut i landet efter behov, säger socialminister Lena Hallengren.

Vid en presskonferens i regeringskansliet på onsdagen presenterades Sveriges vaccinationsstrategi.

Socialminister Lena Hallengren konstaterade att det finns stora utmaningar när ett vaccin som i vanliga fall tar 10-15 år att utveckla nu ska utvecklas i expressfart.

– Vi kan i dag inte veta vilket eller vilka sorters vaccin som blir aktuella, sade Hallengren.

Ett framtida vaccin mot covid-19 kan vara av två sorter. Antingen det traditionella, där vaccinet består av antigen från ett virus och där immunitet utvecklas i kroppen när vaccinet kommer in i kroppen. Eller också ett DNA- eller RNA-baserat vaccin, som stimulerar kroppen att själv producera det antigen som immunförsvaret utvecklar immunitet mot.

Fördelen med DNA- eller RNA-vaccin är att de snabbt kan produceras i stor skala. Nackdelen är att det i dag inte finns ett enda sådant godkänt vaccin mot någon sjukdom.

Mycket tyder därför på att ett traditionellt vaccin blir aktuellt:

– Där är metoden etablerad, men å andra sidan är massproduktionen då en möjlig flaskhals, sade socialministern.

Beroende på vilket vaccin som blir aktuellt krävs olika typer av fabriker.

– Det går inte att bygga en fabrik i förväg och förvänta sig att den kan tillverka det vaccin som blir aktuellt för covid-19, konstaterade Hallengren.

Ska säkra tillgången

När produktionen sätter igång kommer den förmodligen att vara för liten för att täcka hela världens behov. Det kommer dessutom troligen att ha olika effekt på olika grupper i samhället, till exempel på olika åldersgrupper.

– Det går inte att i förväg ta fram en definitiv plan för hur vaccineringen ska göras så att det skyddar flest människor. Man måste helt enkelt följa kunskapsläget, sade Hallengren.

Hon konstaterade att en bred strategi krävs för att säkerställa att det färdiga vaccinet fördelas på ett bra sätt över hela Sverige.

En nationell samordnare ska därför snart tillsättas. Samordnaren ska utarbeta en plan för vårt lands agerande, följa intressanta vaccinprojekt och främja att kliniska studier görs i Sverige.

Lena Hallengren lovade att regeringen kommer att arbeta i EU, inom Norden och i WHO för att säkra en rättvis global fördelning till Sverige och andra länder. Det kan till exempel ske genom att Sverige deltar i en eventuell EU-gemensam upphandling av vaccin.

– Regeringens och samordnarens arbete syftar till att säkra vaccintillgången i Sverige så fort som möjligt, sade Lena Hallengren.

En annan viktig del i strategin är uppdraget som Folkhälsomyndigheten nu fått att: att bestämma vilka grupper som ska få vaccinet först, ta fram en plan för hur vaccinet ska distribueras och uppskatta hur mycket vaccin som kommer att behöva köpas in.

Resultatet ska redovisas senast 31 augusti.

PODD Så tjänar bluffmakare pengar på corona-oron

Coronapandemin har spridit sig över världen och det verkar dröja ett bra tag innan det finns ett vaccin att använda. Det här skapar stor oro hos många och det i sin tur leder till att folk blir lurade att köpa preparat och produkter som sägs lindra, bota eller motverka coronaviruset. Allt för att tjäna pengar på människors oro. Aftonbladet och Viafrees program 200 sekunder har granskat flera av de företagen som försöker sko sig på folks rädsla för coronasmittan.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE