Läsarna: Klimathotet är överdrivet

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2010-02-20

Men experten är tvärsäker

Ni läsarna har sagt ert – allt fler är tveksamma till klimathotet.

Men här kommer kontringen från experten.

– Jag håller inte alls med läsarna, säger Tom Arnbom.

Efter en smällkall vinter uppger fyra av tio svenskar att de börjat tvivla på klimathotet. Detta enligt en Synovateundersökning som SVT beställt. När Aftonbladet.se låtit sina läsare svara på om ”årets vinter påverkat din syn på klimathotet” svarade ca 15 procent att de inte längre tror på klimathotet. En något högre andel uppger att de har börjat tvivla. Tre av tio läsare är alltså tveksamma. Men naturvårdsexperten Tom Arnbom har en helt annan syn.

Tundran tinar

– Jag håller inte alls med därför att klimatförändringarna pågår i allra högsta grad, det är ett faktum att det verkligen blir varmare och varmare. Det baserar jag förstås på all forskning som finns inom området, säger Tom Arnbom och utvecklar.

– Visst är det är en kall och snöig vinter här i Sverige nu. Men titta på exempelvis Vancouver och vad lite snö de har där nu. Eller på Arktis där issmältningen går väldigt fort. Till och med tundran tinar. Jag är bombsäker på att klimathotet är ett faktum.

"Allvarligt"

Tom Arnbom blir mycket förvånad när han får höra att 40 procent av Aftonbladets läsare uppger att de aldrig trott på klimathotet.

– Oj, det var jätteintressant. Jag trodde att det var många fler som tog det här på allvar och det är allvarligt att så inte är fallet. Medias svartvita rapportering kring klimathotet spelar nog in.