"Öis har vetat sedan 80-talet"

Publicerad 2011-06-13

Öis friidrott fick larm om tränaren Viljo Nousiainens sexuella övergrepp redan 2007, avslöjade Ekot i morse.

Men när det blev känt att Patrik Sjöberg utsatts, förnekade friidrottsklubben att man tidigare känt till något.

– De har fått indikationer från killar som försökt prata om det här redan på 80-talet, säger Patrik Sjöberg.

2007 kom en förälder till Per Crona, tränare i Örgryte idrottssällskap, Öis, och berättade att hans son blivit utsatt för övergrepp av nu avlidna tränaren Viljo Nousiainen.

"Jag glömde det snabbt"

I samband med att höjdhopparen Patrik Sjöbergs biografi kom ut i april i år, kom också nyheten om att han, och även friidrottarna Christian Skaar Thomassen och  Yannick Tregaro utsatts för övergrepp av Nousiainen.

Då sa Per Crona att nyheten "slog ned som en bomb".

– Det sa jag för att jag verkligen menade det. Det här var någonting som, tro det eller ej, jag glömde ganska snabbt efter att det hade hänt. Min tanke var "okej, då var det sanning i detta ändå", säger Per Crona till Sveriges radio Ekot.

Efter att Per Crona pratat med pappan 2007, gick han till tränaren Yannick Tregaro, utan att veta att Tregaro själv utnyttjats, för att diskutera saken.

Enligt Per Crona sa Tregaro ett par dagar senare att saken var utredd - "och då släppte jag det". Per Crona uppger till Ekot att han inte hade gjort annorlunda om samma sak hade hänt i dag, eftersom anklagelsen var "diffus".

"Förövaren är död"

Camilla Kallin, ordförande i Öis friidrottssektion, vill inte anmärka på att Per Crona i media uppgett att han inte kände till något om övergreppen.

– Jag har full förståelse för Per Cronas agerande. Det finns en förövare och han är död och begraven sedan tio år, det måste vi komma ihåg. Alla är ju offer, och jag gillar inte att man ska leta efter syndabockar bland offren, säger Camilla Kallin.

Nu går ÖIS ut och satsar för att förhindra övergrepp inom idrottsrörelsen. Anser du inte att satsningen borde ha kunnat komma tidigare?

– Jag anser ingenting. Jag stöttar alla inblandade, och nu gör vi allt vi kan för att förhindra att något liknande ska hända i framtiden. Tyvärr kan man inte vaccinera sig mot det här, det finns inga garantier. Men vi har blivit mer lyhörda och har en större öppenhet än tidigare, säger Camilla Kallin.

– Vi vill inte heller att det här ska handla om en förening, utan försöker lyfta det till en samhällsnivå.

Patrik Sjöberg: "De har vetat länge"

Enligt Patrik Sjöberg sträcker sig dock nedtystandet om Viljo Nousiainens övergrepp mycket längre tillbaka än 2007. Han säger till Aftonbladet att Öis fått indikationer redan på 1980-talet.

– Det gick en massa rykten redan då. Jag har fått uppgifter om att föräldrar försökt prata om det, och själv snackat med killar som säger att de har pratat med folk som de trott representerat klubben. Men sedan har uppgifterna aldrig lämnats vidare.

Problemet har enligt Patrik Sjöberg varit att det inte har varit tydligt vem friidrottarna kunde vända sig till med känsliga frågor.

– De här killarna har inte vetat vem de skulle prata med. De hade inte helt koll på vilka som satt i styrelsen. Och när man pratat med en tränare, har man trott att det skulle utredas mer. Det är möjligt att de inte har uttryckt sig tydligt nog heller. Men det ska inte behövas.

Patrik Sjöberg är självkritisk när det kommer till att övergreppen inte uppdagats förrän nu.

– Jag tog mitt ansvar, men för sent. Jag kan förstå att man tycker att jag borde berättat redan då. Absolut, hade jag haft det kurage som jag har i dag hade jag gjort det. Men det hade jag inte då, säger han.

"Omöjligt att ingen förstått"

Om Per Crona kan ha känt till vad som pågått redan innan 2007 vågar Patrik Sjöberg inte svara på.

Men han uppger att han haft en lång diskussion med Per Crona, efter det att han på en presskonferens i april sagt sig vara helt ovetandes om att övergrepp förekommit.

– Det är beklämmande att man står och pratar om att det här väckt "en emotionell tsunami", "en känslomässig tromb" och allt vad de sa. Det finns inget snack om att de inte känt till Viljos läggning. När han kom varje dag till Vallen med en grupp på fyra-fem killar. Favoriter som byttes ut. Det är omöjligt att ingen har förstått.

"Det är direkt kränkande"

På sin blogg skriver Patrik Sjöberg om Ekots intervju med Per Crona:

"Jag trodde att alla ville hjälpa till med att gå till botten med Viljos aktiviteter för att i framtiden slippa sådana här personer inom friidrotten men man bestämmer istället att göra ett halvhjärtat försök och sedan lägga locket på.

Jag blev både väldigt besviken och överaskad när man från ÖIS sida gick ut dagen efter min bok släpptes och spelade chockade och tagna på sängen med mina påståenden/uppgifter när man i själva verket hade vetat om Viljos aktiviteter under en lång tid.

Kommentarerna i dagens radiointervju är ju inte bara beklämmande utan också direkt kränkande för alla som har blivit utsatta för Viljos övergrepp.

Självklart skulle man när man först fick uppgifter om Viljos övergrepp börjat att stämma av med hans föredetta aktiva och inte bara låta det vara på grund av att han redan var död."

Aftonbladet har inte lyckats nå Per Crona för en kommentar.