Ja till omstridd säkerhetslag i Hongkong

TT

Publicerad 2024-03-19

Hongkongs säkerhetsminister Chris Tang i samband med omröstningen på tisdagen.

Hongkongs parlament har röstat ja till en ny hård säkerhetslag, som ska ge regimen ännu större möjligheter att slå till mot politiskt missnöje.

Enligt det lagförslag som nu klubbats ska till exempel den som bedöms skyldig till förräderi eller uppror dömas till livstids fängelse.

Lagpaketet är framtaget med inspiration från de strikta regler som gäller i övriga delar av diktaturen Kina. Säkerhetslagarna där har strypt det mesta av opposition i landet.

Hongkong är, sedan återlämnandet från kolonialmakten Storbritannien 1997, en ”särskild administrativ region” i Kina. Men många, såväl inom landet som i omvärlden, fruktar att följden kan bli densamma där.

Styret i Hongkong får med den nya lagen mer makt att förekomma opposition och vidta åtgärder mot det som kallas ”utländsk inblandning” samtidigt som skyddet för det som kallas ”statshemligheter” skärps. Statshemligheter kan inrymma data om ekonomi, om sociala förhållanden eller teknologi.

– Det kan ha negativ inverkan på en del av våra medlemmars verksamhet, har Kristian Odebjer, ordförande i svenska handelskammaren i Hongkong, sagt till nyhetsbyrån AFP.

Men många frågor återstår om den nya lagen, som tagits fram i högt tempo. Hongkongs regionale ledare John Lee sade i samband med tisdagens omröstning att lagen ska börja gälla redan på lördag.