Ismail Abdos två närmaste befaras skjutna i Turkiet

Uppdaterad 2024-05-27 | Publicerad 2024-03-18

Två svenska medborgare sköts utanför ett kafé i Istanbul. En av dem dog.

De två männen som sköts tillhör Ismail Abdos närmaste krets.

En beskrivs som nära allierad ”Jordgubben” och den andra som Foxtrot-utbrytarens nära vän.


 Uppdatering 240527: Ismail Abdo har gripits i Turkiet


Vid 23-tiden på söndagkvällen inträffade en skjutning utanför ett kafé i Istanbul i Turkiet.

Enligt turkiska medier ska ett bråk mellan två grupper ha uppstått och sedan urartat i en skottlossning där två svenska medborgare träffades.

En 32-åring träffades i benet och en 29-åring sköts till döds.

Båda har nära kopplingar till den svenska gängledaren Ismail Abdo, även kallad ”Jordgubben”.

På platsen hittades en pistol och åtta tomma kulhylsor, enligt turkisk media.

Den 29-årige mannen som dog har beskrivits som Ismail Abdos nära allierade. Polisen betraktar honom som en av ett fåtal ledande personer i Zeronätverket.

Nätverket var tidigare lojalt med Foxtrot och Rawa Majid. De har försett Foxtrot med unga utförare vid genomförande av våldsdåd och hjälpt till med hantering av stora mängder narkotika.

När konflikten mellan Rawa Majid och Ismail Abdo uppstod tvingades personer att välja sida. Zeronätverket som hade varit lojalt med Foxtrot valde Ismail Abdos sida, enligt Aftonbladets uppgifter.

Den 29-årige mannen som dödades på söndagen har varit uppsatt som en av polisens ”25 särskilt intressanta personer” och han har en lång brottshistorik.

Ismail Abdos nära allierade – lång brottshistorik

Ismail Abdo.

Som 16-åring dömdes han till sluten ungdomsvård efter en grov misshandel. Han, tillsammans med andra unga, hade rånat en butik i Jordbro där ett butiksbiträde sköts i ansiktet, bröstet och handen.

Några år senare dömdes han på nytt efter ett vapendåd då han skjutit en person i benet. På grund av sin låga ålder, 20 år, sänkte hovrätten straffet från fem års fängelse till 4,5 år.

Ett år efter att han kom ut dömdes han igen till två års fängelse efter att ha ingått i en rånarliga som tillskansat sig mobiler för ett miljonvärde.

29-åringen har också befunnit sig på målsägarsidan vid två tillfällen. I februari 2023 hade ett misstänkt mordkommando satt en spårsändare på hans bil, gömt, vapen och förberett sig på att komma åt honom.

Under hösten, samma år, sköt flera gärningsmän med automatvapen på en adress kopplad till en av hans släktingar. Gärningsmännen ropade ”polis” innan de öppnade eld mot dörren. Ingen skadades och släktingen på adressen har enligt Aftonbladets uppgifter ingen egen koppling till organiserad brottslighet.

Utlöste våldsvågen

Den andra mannen som överlevde är 32 år och ska, enligt uppgifter till Aftonbladet, vara Abdos nära vän och kopplad Ismail Abdos falang.

Enligt uppgifter till Aftonbladet ska 32-åringen vara en del av det som utlöste den interna konflikten inom Foxtrot. Han blev angripen och rånad i sitt hem av Foxtrot-personer. Efter det inträffade en uppmärksammad skjutning i på ett kafé i Istanbul riktad mot Rawa Majids sida.

Tre gärningsmän jagas

Gärningsmännen som sköt 29- och 32-åringen utanför kaféet i Istanbul på söndagskvällen ska enligt turkisk media vara tre andra svenska medborgare.

Sent i natt jagades de tre gärningsmännen av polis i Istanbul men ingen har gripits.

I ett mejl till Aftonbladet skriver UD att de har nåtts av medieuppgifterna och att de undersöker dem tillsammans med generalkonsulatet i Istanbul.

Hagia Sofia-moskén i Istanbul. Arkivbild.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln