Efter regnet: Mera regn men i mindre mängder

TT

Publicerad 2023-08-27

Årjäng är en av de drabbade platserna i Värmland.

Regnet har orsakat hundratals översvämmade källare och avstängda vägar i västra Sverige. I Årjäng har en bil kört ned i ett slukhål på en liten grusväg.

Nu fortsätter regnet upp över Norrland, men nya regnområden är på väg in över landet även om det i stora drag blir mindre mängder.

Regnet över Sverige under helgen har gett mest nederbörd i västra Sverige. Hällum i Vara i Västergötland fick mest regn under lördagen med 71 millimeter.

Karita Lettenström är en av de boende i Årjäng i västra Värmland som har drabbats av nattens regnskurar. Tidigare i augusti drabbades hennes område av regnskador. Nu måste den enskilda väg, som går från länsvägen till henne, lagas ännu en gång:

– Vägen som jag hade fått nyss från förra skadan, den var bortspolad, säger hon till TT.

Länsvägen går före

I nuläget vet hon inte än när det kommer att lagas.

– Det är flera skador på länsvägen som är lite öster om mig, säger Karita Lettenström.

Hon säger att myndigheterna först behöver laga skadorna på länsvägen innan de hanterar hennes område.

Enligt SMHI:s prognos på söndagskvällen väntas nya kraftiga skurar över södra och östra Svealand samt över Götaland på måndag.

Inte på varningsnivå

– I övriga landet är det inte alls lika dramatiskt utan det är ganska mycket moln i natt mot måndagen och lokalt dimma, säger Viktor Bergman, meteorolog vid SMHI, till TT.

– Sedan till sena eftermiddagen och kvällen kommer nästa regn in och den här gången tar det sig in även norra Norrland med en del regn, fortsätter han.

Enligt Viktor Bergman kan väntas ganska stora regnmängd men inte på varningsnivå.

Under tisdagen väntas även sol på många håll, bland annat över södra halvan av landet.

– Fast i sydligaste Götaland och i fjällen är det nog lite mer moln, säger Viktor Bergman, meteorolog vid SMHI, till TT.