Slutfestat på sockerbetor för vildsvin

TT

Publicerad 2022-01-27

Nu är det slut på sockerbetor i stora lass för vildsvinen i Jönköpings län. Arkivbild.

En lokal dispyt kring två jägare som utfodrat vildsvin med stora mängder sockerbetor utanför Jönköping har fått nationell betydelse.

Länsstyrelsen i Jönköpings län har nu tagit ett beslut om att förbjuda utfodring av vildsvinen, rapporterar P4 Jönköping. Beslutet är det första i Sverige sedan jaktlagen ändrades i höstas.

Tvisten handlar om volymer på uppemot tio ton sockerbetor som lagts ut på olika ställen. Länsstyrelsen sätter nu maxgränsen vid 50 kilo – så mycket får jägarna lägga ut.

Sockerbetorna göder vildsvin och dovhjortar som i sin tur äter upp böndernas grödor och dessutom har trafikolyckorna ökat, enligt länsstyrelsen. Jägarna hävdar att de kommer åt att skjuta fler vildsvin med hjälp av sockerbetorna och en av dem planerar att överklaga beslutet, enligt P4.

LRF välkomnar däremot beskedet:

”Det är ett väldigt efterlängtat beslut. Vi har under många år jobbat för att få en reglerad utfodring av vildsvin eftersom de förstör grödor motsvarande 1,3 miljoner matkassar och är ett stort hinder för att nå målen i livsmedelsstrategin”, säger LRFs expert Anders Wetterin i en kommentar.

ANNONS