Nederländernas Rutte lämnar politiken

Martin Mederyd Hårdh/TT

Publicerad 2023-07-10

Nederländernas mångårige premiärminister Mark Rutte lämnar politiken. Efter regeringens kollaps meddelar han att han inte kommer vilja leda en femte regering efter nästa val.

– På söndagen beslutade jag att jag inte kommer att stå till förfogande som ledare för VVD (Folkpartiet för frihet och demokrati) i det kommande valet, säger premiärministern enligt tidningen De Telegraaf.

56-årige Mark Rutte har varit Nederländernas premiärminister sedan oktober 2010. I fredags kväll meddelade han att han skulle lämna in sin och sin regerings avskedsansökan till kung Willem-Alexander, till följd av ett migrationsbråk mellan de fyra koalitionspartierna.

Månaders migrationsbråk

Ruttes högerliberala VVD har försökt skärpa invandringspolitiken efter att regeringen förra året kritiserades för att orsaka överfulla asylanläggningar i Nederländerna. Men två av regeringens koalitionspartier, vänsterliberala D66 och kristna CU, var av helt annan uppfattning och ville inte gå med på att låta färre människor få asyl i landet.

Efter flera månaders förhandlingar stod det i fredags klart att de inte skulle nå någon lösning.

Fyrpartiregeringen har varit den fjärde nederländska regeringen under Mark Ruttes ledning.

”Rätt att lämna över”

– Självklart har jag tänkt igenom detta noggrant sedan den situation som uppstod i fredags. Jag tog steget på söndagsmorgonen. Jag tror att det här är rätt tillfälle att lämna över stafettpinnen, säger den avgående och tills vidare tillförordnade premiärministern.

Oppositionspartierna har aviserat ett misstroendevotum mot Rutte, vilket innebär att han kan petas från posten redan inom kort. Det är dock oklart om det finns tillräckligt med stöd för att fälla honom och avgångsbeskedet kan lägga ytterligare sordin på det motståndet. Det krävs att åtminstone något av Ruttes tidigare samarbetspartier röstar för misstroendeförklaringen.

Inget datum har spikats för det kommande omvalet, men det kan hållas som tidigast i mitten av november.